Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Çin'in Ulusal Denetleme Ofisi'nin bildirimine göre Çin'in 575 milyar dolarlık devlet fonu China Investment Corp.'taki (CIC) yurtdışı yatırım kayıplarına "yönetim zafiyeti" yol açtı. Üstelik ofise göre bu kayıplar daha da artabilir.

Geçen yıl hazırlanan denetleme raporunda, görev, özen ve yatırım sonrası idaredeki ihmallerin 2008 ve 2013 arasında fon tarafından yurtdışındaki yatırımların 12'sinde tespit edildiği belirtildi. Yatırımların adı ve büyüklüğünün açıklanmadığı raporda, 6 işin kar getirmediği, 4'ünün gerçekleşmemiş zarara yol açtığı ve 2'sinin olası sermaye kaybına yol açtığı ifade edildi.

2007'de kurulan CIC, kendi açıklamalarına göre, 2012'de küresel varlıkların ciddi artış yakalamasıyla 2011'deki yüzde 4.3'lük kaybını eritti. Fon 2012'de yurtdışı portföyünde yüzde 10.6'lık kazanç elde etti. Başkan yardımcısı Liang Xiang geçen yıl getirilerin yüzde 8'i aştığını söyledi. Geçtiğimiz yıl görevini Ding Xuedong'a devreden Kurucu başkan ve CEO Lou Jiwei ise şu an Çin'in Maliye Bakanı.

Denetçiler CIC'nin Pekin'deki yerli birimlerinde usülsüzlükler tespit ettiler. Rapora göre, Central Hujin Investment, yerli tahvil şirketindeki bir hissesini maliyet fiyatından satarken varlık değerlendirmesi yapmadığı için 2011'de potansiyel yatırımlarda 1.26 milyar yuanlık (202 milyon dolar) kayıp yaşadı.