Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Irak'taki son gelişmeler konusunda ABD'nin, "özel bir sorumluluk taşıdığını" söyledi.

Merkel, Tunus Başbakanı Mehdi Cuma ile görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında gündemdeki konulara ilişkin soruları yanıtladı.

Bir gazetecinin, ABD'nin Irak'ı işgali nedeniyle bugün ülkede yaşananlar konusunda da sorumluluk taşıdığı yönünde Alman siyasetçiler tarafından yapılan yorumları hatırlatarak, değerlendirmesini sorması üzerine Merkel, "Tabii ki Amerikalılar çok özel bir sorumluluk taşıyor. ABD'nin gösterdiği tepkiden de bu anlaşılıyor" dedi.

Başbakan Merkel, "ABD'nin Irak konusunda özel bir sorumluluk taşıdığı ortada ama aynı zamanda ABD Başkanı Barack Obama'nın da bunu zaten gördüğü son günlerde anlaşılıyor" ifadesini kullandı.

Merkel'in liderliğindeki Hristiyan Birlik partilerinin (CDU/CSU) Federal Meclis Grup Başkanı Volker Kauder, Hannoversche Allgemeine Zeitung gazetesine verdiği demeçte, ABD'nin 2003 yılındaki Irak işgali nedeniyle bu ülkedeki gelişmeler konusunda özel bir sorumluluk üstlenmese gerektiğini belirterek, terör örgütü Irak Şam İslam Devleti'ne (IŞİD) karşı ABD'ye askeri olarak harekete geçmesi çağrısında bulunmuştu. Kauder, "Irak'ta istikrarı sağlamak Amerikalıların görevidir" demişti.