Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Amerikan Merkez Bankası Fed'in Başkanı Janet Yellen "Fed'in politika yapıcılarının gerektiğinde faizleri yükseltmek için gerekli araçları olduğunu" dile getirdi, Amerikan MB'nin büyük bilnçosunu "bir süre" daha taşımaya devam edeceğini söyledi. 

Başkan, faiz artışı konusunda mekanik bir formül olmadığını vurguladı.

Amerikan Merkez Bankası Fed'in Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) 2 günlük para politikası toplantısının sona ermesinin ardından dün akşam Başkan Janet Yellen kameralar karşısına geçti.

Yellen, "İstihdam piyasası koşulları iyileşti" derken ekonominin iş piyasasına katkı sağlamak için yeterli derecede güçlü olduğunu ifade etti. Bununla birlikte yüksek işsizlik oranının büyümenin önünde engel oluşturacağını söyledi.

"Düşük enflasyon ekonomik performans için risk" diyen Yellen, enflasyonun yüzde 2 hedefine doğru kademeli olarak ilerleyeceğini belirtti, artan enflasyonun bir risk oluşturmadığının altını çizdi.

Fed'in tahvil alımlarından çıkarken tedbirli bir yol izlediğini belirtti.

Yellen, maaşların enflasyonun önüne geçeceği öngörüsünde bulundu.

Abd'nin potansiyel büyümesinin daha düşük olabileceğini vurgulayan Yellen, "Yatırımcılar para politikasındaki görünümün belirgin olmadığını bilmeliler" uyarısında bulundu.

Yellen, büyümedeki yavaşlığın da yatırım eksikliğinden kaynaklandığını kaydetti. ABD ekonomisinde krizden kalma etkilerin görülebileceğini belirten Yellen, hızlı kredi büyümesinin risk oluşturmadığını vurguladı.

Gelişmekte olan piyasalarda ılımlı bir büyüme beklediğini aktaran Yellen, Fed'in bilançosuna rağmen hareket etme gücü olduğunu da sözlerine ekledi.

Yellen ayrıca "Irak'taki gelişmeler enerji arzı için potasiyel bir endişe kaynağı" değerlendirmesinde de bulundu.

Yellen'a piyasadaki rehavet de soruldu. Fed Başkanı "Eğer düşük oynaklık risk alımını artırır ise bu endişe yaratır" dedi.