Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Japonya Merkez Bankası (BOJ) Başkanı Haruhiko Kuroda, enflasyonun yaz mevsiminde yaşanacak yavaşlamanın ardından yeniden yolunda gideceğini açıklarken tahvil traderları ise konuya dair kuşkulu.

Hanehalkı harcamalarındaki yavaşlama, düşen ücretler ve yavaşlayan ihracatın ardından enflasyona endeksli tahvil faizi 3 Haziran tarihinde yüzde 1.39 seviyesinden geriledi. Muadili ABD'nin oranı ise yüzde 2.25 oldu.

Kuroda geçen hafta enflasyon hedefinin 2015 civarından yakalanmasını beklediğini ifade etti. Kuroda bu görünümün, ekonomistlerin ve piyasaların beklentisiyle karşılaştırıldığında 'nispeten boğa eğiliminde' olduğunu kabul etmişti. Tüketici fiyatları Mayıs'ta 32 yılın en yükseğinde artarken, satış vergisinin tüketiciyi caydırmasıyla harcamalar yüzde 8 azaldı. Bu durumun şirketlerin yüksek fiyatlara geçme şanslarını da azaltıyor.

Tokyo'daki Citigroup ekonomisti Naoki Iizuka ''Enflasyon beklentilerinin artacağına emin değilim. Ekonominin de BOJ'nin beklentileriyle uyumlu şekilde toparlanacağından da şüpheliyim. Satış vergisi artışı hane halklarını vuruyor. Onlar da gerçek gelirin düşmesi nedeniyle harcamaları kısıyor.'' dedi.

İstatistik kurumu, taze gıda dışındaki tüketici fiyatlarının Mayıs ayında geçen yıla göre yüzde 3.4 düştüğünü açıkladı. BOJ, Nisan ayında görülen tüketim vergisindeki yüzde 5'ten yüzde 8'e artışın, Mayıs çekirdek enflasyonuna yüzde 2 ekleyeceğini tahmin ediyor.