Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Çin, döviz kuru kontrollerini bankalar için gevşetetiyor. Değişikliğin Çin finansal sistemini biraz daha piyasa yönelimli ve verimli kılması bekleniyor.

AP'nin bildirimine göre ABD ve diğer ülkeler Çin'in para birimi Yuan üzerindeki kontrolünü eleştiriyorlardı. Egemen ülkeler, hükümet tarafından belirlenmiş oranın çok düşük olduğunu, bu durumun Çinli ihracatçılara adaletsiz fiyat avantajı sağladığını ve yabancı rakiplerini de hırpaladığını belirtiyorlar.

Çinli Döviz kuru regülatörü gidilecek değişikliğe göre bankalara, piyasa talebini ve fiyat belirleyebilmeyi baz alarak döviz kurunu müşterileri ile anlaşmaya varma yolu ile belirleme izni verildiğini duyurdu.

Pekin şimdiye kadar yuan için kuru günlük belirliyordu. İşlemleri sıkı denetime tabi tutması sayesinde de kurun, ABD doları ve diğer para birimleri karşısında dar bir bantta dalgalanmasına izin vermişti. Bu bant Mart ayında yüzde 2'ye kadar genişledi.

Son değişiklikle beraber, belli bir fiyatta döviz alıp farklı fiyattan satarak kar eden bankalar, iki seviye arasında marjı daraltarak müşterilerine daha elverişli imkanlar sağlayabilecekler. Regülatörün açıklamasında bankaların devletin belirlediği işlem bantının dışına çıkıp çıkamayacaklarıyla ya da ne kadar çıkabilecekleriyle ilgili bir ipucu yoktu.

Ekonominin başındaki Li Keqiang Mart ayında yaptığı politika açıklamasında, piyasa etmenlerine hisse dağılımında ve farklı kaynaklarda daha önemli bir görev verileceğini vaad etti.