Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, görevini bırakmak durumunda kalan eski AB Komisyon Üyesi John Dalli'nin suçlamaları nedeniyle Avrupa Birliği Adalet Divanına (ABAD) bağlı Lüksemburg'daki Genel Mahkemede ifade verdi.

Tütün ürünleriyle ilgili yasal düzenleme için bir lobi firmasından rüşvet talep ettiği iddiasıyla görevini bırakması Barroso tarafından istenen Dalli, lobicilerle temaslarında göreviyle bağdaşmayan bir adım atmadığını savundu.

Görevi bırakmak zorunda kalmasının "tuzak" olduğunu ifade eden Dalli, olayların abartıldığı tezini işledi ve 16 Ekim 2012'de Barroso'yla yaptığı görüşmede yarım saat içinde istifa etmesinin istendiğini ifade etti.

Dalli'nin suçlamalarının temelden yoksun olduğunu savunan Barroso, başında bulunduğu kurum olan AB Komisyonu'nun itibarını korumak durumunda olduğunu belirtti.

Barroso, Dalli'nin ilişkilerinin en hafif tabiriyle "garip" olduğunu ve gitmesini istemek dışında fazla bir opsiyonu bulunmadığını aktardı.

AB Komisyonu üyelerinden birinin yolsuzlukla suçlanması tüm Komisyon'un toptan istifa etmesi sonucunu doğurabiliyor. Jacques Santer başkanlığındaki AB Komisyonu'nun tüm üyeleri, 1999'da bu gerekçeyle görevlerinden ayrılmak durumunda kalmıştı.

AA