Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(20:45'te güncellendi)

Portekiz tahvilleri, bazı şirket tahvillerinde geri ödemelerin zamanında yapılamamasının etkisi ile değer kaybetti ve bunun sonucu, 10 yıl vadeli tahvillerin faizi son bir yılın en hızlı yükselişini gerçekleştirdi. ABD hisseleri iki günlük satışların yükselişe geçerken, Alcoa Inc.'in bilanço sonrasındaki rallisi ve yatırımcıların Fed'in Haziran ayı toplantı tutanakları ve şirket karlarını beklemesi ile Hazine tahvilleri düştü. Altın ise yükseliş gösterdi.

Portekiz'in 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi 12 baz puan sıçrayarak, yüzde 3.76'ya çıktı. S&P 500, New York saati ile 10:57’de yüzde 0.3 yükseldi. Endeks, geçtiğimiz iki gün süresince yüzde 1.1 düşüş göstermişti. 10 yıl vadeli Hazine tahvil faizi iki baz puan artışla yüzde 2.57 seviyesine geldi.  Stoxx europe 600 Endeksi, önceki kayıplarını azaltmasının ardından yatay bir seyir izlerken, MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi son sekiz günde ilk kez düştü. Batı Teksas türü ham petrol (WTI),  yüzde 1 oranında gerilerken, altın yüzde 0.6 değer kazandı.

Alcoa, tahminlerin üzerindeki kar ve satış açıklamasının ardından 2011’den bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. ABD hükümeti 21 milyar dolar tutarında 10 yıl vadeli tahvil satışına hazırlanırken, Fed’in Haziran ayı toplantı tutanakları bugün yayınlanacak. Portekiz tahvilleri, ülkenin ikinci en büyük bankasına bağlı bir şirketin tahvil geri ödemelerinin zamanında yapılamamasının etkisi ile değer kaybetti.

Portekiz'de Espirito Santo Financial Group SA'nın bir birimi olan Banque Privee Espirito Santo, dün yaptığı açıklamada, Espirito Santo International tarafından ihrac edilen bazı kısa vadeli borçlanma kağıtlarının ödemelerinde gecikme olduğunu kaydetti. Fed bugün Haziran ayı toplantı tutanaklarını açıklayacak. Küresel hisse senetleri, toplam piyasa değerinin geçen hafta 66 trilyon dolar ile rekor kırmasının ardından, son üç günde düştü.

Frankfurt'ta DZ Bank AG araştırma analisti Felix Herrmann, "Espirito Santo hakkındaki haberler, bazı sıkıntılara neden oluyor," dedi ve "Çevre Avrupa ülkelerinde faizler için yeni bir denge bulma sürecindeyiz. Sürec daha önce düşünüldüğünden daga volatil olacak gibi görünüyor. Portekiz tahvilleri için likidite düşük ve bu durum, bu tahvilleri daha kırılgan hale getiriyor" şeklinde görüş bildirdi.

(20:45'te güncellendi)