Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(15:15'de güncellendi)

Altın Londra'da, zayıf dolar ve hisse senetlerinin refah korumaya yönelik talebi artırması sonucu değer kazandı. Palladyum, on yılı aşkın sürenin en uzun yükseliş dönemini gerçekleştirmesinin ardından 13 yılın en yüksek seviyesi yakınında işlem görüyor.

Dolar, Fed'in bugün üst üste beşinci kez varlık alımlarını azaltma kararı aldığı 17-18 Haziran toplantı tutanaklarını açıklamasından önce, 10 önemli para biriminden oluşan sepet karşısında dört günün en düşük seviyesi yakınında yatay seyrediyor. Küresel hisse senetleri bu ayın en düşük seviyesini gördü.

Fed Başkanı Janet Yellen, faizlerin muhtemelen "kayda değer bir süre" için düşük kalacağını söyledi. Altın bu yıl ayrıca, Ukrayna ve Irak'taki olayların güvenli liman talebini artırmasından da destek buldu. Ukrayna'da çatışmaların daha da şiddetlenmesi, Avrupa Birliği'nin (AB) Rusya'ya yeni yaptırımlar uygulayacağı endişelerini artırdı. İsrail, amacının Filistin'in roket saldırılarını durdurmak olduğunu belirterek, Gazze Şeridi'nde askeri harekata başladı.

Londra'da Marex Spectron Group değerli metaller başkanı David Govett, "Dolar ve hisse senetlerindeki zayıflığa bağlı olarak, yenilenen altın alımları görmekteyiz," dedi ve "Bu durum, dünyanın çeşitli bölgelerinde devam eden huzursuzluklarla birlikte, şu an için, altın piyasasını destekliyor görünüyor. Katılımcıların büyük bölümü, bugün açıklanacak olan Fed tutanaklarını ve ABD'de faiz artırımlarının ne zaman başlayacağına ilişkin ipuçlarını bekleyerek kenarda kalacak" şeklinde görüş bildirdi.

Ağustos vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 0.7 yükselerek onsa başına 1,325.20 dolara geldi.  Kontrat,  1,327.20 dolar ile 3 Temmuz'dan bu yana en yüksek seviyesini gördü. Spot altın yüzde 0.4 yükselişle, Londra’da 1,324.20 dolara çıktı.

İşlem Hacmi

Vadeli kontratlarda işlem hacmi, Bloomberg'in derlediği verilere göre, bu rapor yazıldığı sırada, son 100 günün ortalaması yakınındaydı.

Altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) altın varlıkları, Bloomberg'in derlediği verilerin gösterdiği üzere, geçen hafta yaklaşık iki ayın en yüksek seviyesine ulaştı. Dünyanın en büyük ETF'si SPDR Gold Trust'taki altın varlıkları dün 800.3 tona çıktı ve bu yılki kayıplarını geri aldı.

Eylül vadeli palladyum kontratı, dün 876 dolar ile Şubat 2001'den bu yana en yüksek seviyesine ulaşmasının ardından, bugün yüzde 0.1 düşerek New York’ta ons başına 871.75 dolardan işlem gördü. Fiyatlar son 11 günde hep yükseldi ve Şubat 2000'den bu yana en uzun süreli kazanç dönemini gerçekleştirdi.

Palladyum, platin ile birlikte, temel olarak, otomobillerin çevre kirliliği kontrolünü sağlayan parçalarının üretiminde kullanılıyor. ABD'de otomobil satışları 2007'den bu yana en parlak yılını yaşamaya yönelirken, Çin'de otomobil, çok amaçlı ve spor araçların perakende satışları geçen ay yüzde 14 arttı. dünyanın en büyük platin ve ikinci en büyük palladyum üreticisi Güney Afrika'da arz, beş ay süren ve geçen ay sona eren grev nedeniyle yavaşladı.

New York'ta INTL FCStone Inc. analisti Edward Meir, "Küresel otomobil satışlarındaki artış ve Güney Afrika'da madencilik sektörü arzına ilişkin endişeler, hem platin hem de palladyum talebini desteklemeye devam ediyor," dedi.

Ekim vadeli platin kontratı, yüzde 0.6 yükselerek ons başına 1,504.90 dolara çıkarken, Eylül vadeli gümüş kontratı yüzde 0.7 değer kazanarak ons başına 21.165 dolara ulaştı.

(15:15'de güncellendi)