Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İngiltere Merkez Bankası (BOE) Başkanı Mark Carney için, faiz oranları üzerindeki oy birliği sona ermek üzere olabilir.

Carney geçen Temmuz'da göreve geldikten bu yana süren faiz oranlarındaki görüş birliği, İngiltere'nin G-7'deki en hızlı büyüme rakamlarına ulaşmasının ardından yakında sona erebilir. 9 üyeli Para Politikası Komitesi'nde (MPC), 12'si Carney başkanlığında üst üste 35 toplantı boyunca faiz konusundaki mutabakat bozulmamıştı. Komite son toplantısının ardından da politika faizini rekor düşük seviyede tutma kararı aldı. Karar, Deutsche Bank Ag ekonomistlerinden Goldman Sachs Group Inc. analistlerine dek birçok yorumcu için büyük olasılıkla son defa oy birliğiyle alındı.

Eski BOE yetkilisi ve Berenberg Bank ekonomisti Rob Wood '' Banka belli bir noktada faiz oranlarıyla ilgili daha nötr bir konuma gelmek zorunda kalacaktır. BOE yetkililerinin bir kısmı bu sürecin daha erken başlaması gerektiğine inanıyorlar. Dolayısıyla bu karar, daha uzun bir süre için oybirliğiyle alınanların sonuncusu olabilir.'' yorumlarında bulundu.

Berenberg'in öngörüsü MPC'deki birliğin önümüzdeki ay gibi yakın bir zamanda bozulacağı yönünde. Haziran toplantısının tutanakları, yetkililerin; daha yüksek borçlanma maliyetleri fikrine daha sıcak bakmaya başladıklarını ve yatırımcıların bu yıl gelecek bir artış riskini hafife aldıklarını düşündüklerini, ortaya koydu.

MPC, Bloomberg anketine katılan 47 ekonomistin de tahmin ettiği üzere, gösterge faizini yüzde 0.5'te tuttu. İki günlük Temmuz toplantısının tutanakları 23 Temmuz'da yayınlanacak. Tutanaklarda  üyelerin ne yönde oy kullandığı da görülebilecek.