Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(19:40’ta güncellendi)

Batı Teksas türü ham petrol (WTI), 8 haftanın en düşük seviyesine geriledi. Brent petrolü, Irak ve Libya'daki gelişmelerin petrol üretimi risklerini hafiflemesi ve son verilerin dünyanın en büyük petrol tüketicisi ABD'de WTI vadelilerinin teslimat noktası olan Cushing’te stokların arttığını göstermesi ile üçüncü haftalık düşüşe hazırlanıyor.

Libya'da, Sharara sahasının üretime devam etmesi ve iki petrol ihraç terminalinin tekrar açılması ile petrol üretimi artış gösteriyor. OPEC'in ikinci büyük üreticisi Irak'taki çatışmalar, ülkenin petrol arzının dörtte üçünü karşılayan güney bölgelere sıçramadı. EIA tarafından 9 Temmuz'da açıklanan rapora göre, ABD’de WTI petrolün teslimat noktası olan Cushing’te petrol stoklarının geçtiğimiz hafta 447.000 varil yükseldi.

Oslo merkezli Nordea Markets analistlerinden Thina Saltvedt, “Libya’nın iki petrol terminalinin ihracat yapmaya tekrar başlayacağı haberleri risklerin bir kısmını ortadan kaldırdı. Irak’taki çatışmaların petrol üretiminin yoğunlaştığı güney bölgelere sıçramaması petrol piyasasına en azından şimdilik nefes alma alanı yarattı” dedi.

Ağustos vadeli WTI petrolün varil fiyatı, Nymex elektronik işlemlerde, 1.47 dolar sent veya yüzde 1.4 gerileyerek New York saati ile 11:32’de 101.46 dolardan işlem gördü. Kontrat, 101.28 doları görerek 15 Mayıs’tan bu yana gün içi en düşük seviyesine gerilemiş oldu. Tüm kontratlarda işlem hacmi son 100 gün ortalamasının yüzde 5 aşağısında seyretti.

Ağustos vadeli Brent petrolün varil fiyatı ise, Londra merkezli ICE Futures Europe Borsasında, 1.51 dolar sent kadar veya yüzde 1.4 düşerek 107.16 dolar oldu. Vadeliler, 106.85 doları görerek 1 Mayıs’tan bu yana gün içi en düşük seviyesine gerilemiş oldu. Fiyatlar bu hafta yüzde 2.8 aşağıda. Tüm kontratlarda işlem hacmi son 100 gün ortalamasının iki katı seviyesinde seyretti.  

Avrupa gösterge petrolü WTI ile Brent arasındaki fark 5.70 dolara gelirken, bu fark dün 5.74 dolar düzeyindeydi.

(19:40’ta güncellendi)