Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya hisseleri, Avrupa'daki finansal risk endişesinin yende yükselişe teşvik etmesi ile gerilerken, bölgesel gösterge endeks iki yıldan uzun bir sürenin en uzun haftalık yükselişini sonlandırmaya hazırlanıyor.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.4 gerileyerek Hong Kong saati ile 14:17'de 145.96 puan olurken, endeksteki 10 sektörün yedisi düşüş yaşadı. Endekste yükselen her hisse başına iki hisse değer kaybetti. MSCI Asya Pasifik Endeksi bu hafta yüzde 1.1 gerilerken hisse değerlemelerinin bu yılın en yükseğine çıkmasının adından son dokuz haftada ilk haftalık düşüşe hazırlanıyor. Japonya'da Topix endeksi Nisan'dan bu yana en dik haftalık düşüşü kaydediyor.

Avrupa ve ABD'de hisseler dün, Portekiz'de ülkenin ikinci büyük bankası Banco Espirito Santo SA ile bağlantılı bir şirketin tahvil ödemesi yapamaması ile oluşan endişelerle geriledi. Portekiz merkez bankası, ana şirketi kısa vadeli tahvil ödemelerini yapamayan Banco Espirito Santo SA'nın koruma altında olduğunu açıkladı. ABD Hazine tahvilleri ve altın ralli yaparken, yen dolar karşısında bir buçuk ayın en yükseğine ulaştı.

Topix endeksi yüzde 0.3 gerileyerek, bu haftaki düşüşünü yüzde 2.3'e taşıdı. Güney Kore Kospi endeksi ve Tayvan'da Taiex Endeksi yüzde 0.7'şer geriledi. Avustralya'da S&P/ASX 200 Endeksi yüzde 0.4 yükselirken, Yeni Zelanda NZX 50 Endeksi yüzde 0.5 geriledi. Tayland'da piyasalar bugün tatil nedeniyle kapalı.