Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Hazine tahvilleri, piyasalardaki Portekiz tedirginliği nedeniyle yaşanan kaçışlarla, 4 ayın en yüksek haftalık kazancına yaklaşıyor.

ABD 10 yıllık gösterge tahvil faizi, Portekiz'in ikinci büyük bankası Banco Espirito Santo SA'nın ana şirketinin tahvil geri ödeyememesinin yarattığı tedirginlik nedeniyle, 5 haftanın düşüğüne geriledi. 10 yıllık Portekiz tahvillerinde yılın en önemli iki günlük düşüşünün ardından çıkış yakalanması, ABD tahvillerinde bugün fazla değişiklik olmamasını sağladı. Böylece 10 yıllık Portekiz tahvili ile ABD Hazine tahvili arasındaki getiri farkı yüzde 1.37 oldu. Fark 2012'de yüzde 15.55'e kadar çıkmıştı.

Bu haftanın ana gündem maddesininin Portekiz olduğunu ifade eden Londra'daki Rabobank stratejisti Lyn Graham-Taylor "Risk kaçışlarını daha sık görmeye başlıyoruz. Bu kaçışların sebebi de tahvil faizleri arasındaki farkın boyutunun bu yıl kapanmasıydı" dedi.

10 yıllık tahvil getirisi New York'ta sabah 06:42 itibariyle yüzde 2.52'deydi. Mayıs 2024 vadeli yüzde 2.5'lik tahvilin fiyatı 99 26/32 oldu.

Tahvil faizi bu hafta 12 baz puan düşerek, 14 Mart'ta sona eren haftadan bu yana en ciddi haftalık düşüşünü gerçekleştirdi. Faiz dün 2 Haziran'dan beri en düşük seviye olan yüzde 2.49'a gerilemişti.

Yaşanan gerileme geçen hafta yaşanan 10 baz puanlık artışı da sıfırlamış oldu.