Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya Merkez Bankası (BOJ) rekor büyüklükteki teşvik programını korudu ve enflasyonun yüzde 2 olan hedefine doğru yükseleceği tahminini yineledi.

BOJ, para politikası toplantısı sonrası bugün yaptığı açıklamada, Bloomberg'in anketine katılan 34 ekonomistin tümünün tahminine paralel olarak, merkez bankasının parasal tabanda yıllık 60 ila 70 trilyon (690 milyar dolar) artış hedefine bağlı kalacağını kaydetti. Merkez bankasının kurul üyelerinin tahminlerinin medyanına göre, taze gıda hariç tüketici fiyatları Nisan 2015'te başlayacak olan yılda yüzde 1.9 artacak. Bu tahmin üç ay öncekine göre değişiklik göstermedi.

Ekonomistler, BOJ Başkanı Haruhiko Kuroda'nın enflasyonu yönlendirmede merkez bankasının ilerlemesine olan güvenini işaret etmesinin ardından, para politikasının daha da gevşetileceği yolundaki projeksiyonlarını geri çekti. Geçen çeyrekte Nisan ayında satış vergisinin artırılmasından sonra ortaya çıkan daralmanın ardından ekonominin sıçrama yapacağı tahminleri ile birlikte, Kuroda'nın amacı, artan fiyatlar ve sınırlı ücret artışlarının hanehalkı üzerimde yarattığı baskıya karşın ekonomik ivmeyi sürdürmek olacak.

Dai-ichi Life Research Institute baş ekonomisti Yoshiki Shinke, açıklama öncesi yaptığı değerlendirmede, "BOJ ekonomik görünüm konusuna güveniyor," dedi ve "İlave gevşeme ihtimali yakın zamanda düşük, ancak BOJ risklerden kurtulmuş değil. Sıçrama beklenenden düşük olabilir ve bu da BOJ üzerinde adım atması yönünde baskıları artırabilir" şeklinde görüş bildirdi.