Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yunanistan'ın dört yıllık bir sürgünden sonra tahvil piyasalarına geri dönmesi, ekonomistleri ülkenin üçüncü bir kurtarma paketinden kaçınabileceğine ikna edemedi.

Bloomberg'in anketne katılan 10 ekonomistin altısı, Yunanistan'ın, tahvil piyasalarına girişi kaybetteiği 2010 yılından bu yana Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Avrupa'dan aldığı 240 milyar euro (325 milyar dolar) krediye ilave yapmak zorunda kalacağını düşünüyor. IMF, Yunanistan'ın gelecek yıl finansman açığını karşılayabilmek için 12.6 milyar euroya ihtiyaç duyacağını tahmin ediyor.

Londra'da Sunrise Brokers LLP sabit getirili menkul kıymetler araştırma müdürü Gianluca Ziglio, finansman açığını işaret ederek, "Yunanistan'ın açığı kapatmak için yeterli fon sağlama kapasitesi yeterli değil," dedi ve "Nihayetinde, Avrupalı ortaklar, Yunanistan'ın şu an ile düzenli ve kayda değer bir piyasa girişi sağlayabileceği döneme kadarki sürede fonlama ihtiyacını temel olarak kapatması konusunu düşünmek durumunda kalacak" şeklinde görüş bildirdi.
 
Yunanistan tahvilleri, ülkenin tarihteki en büyük ülke borç yeniden yapılandırmasını uygulaması ve eurodan çıkışın eşiğine gelmesinden bu yana ralli yaptı. Bu durum, hükümete bu yıl iki kez tahvil piyasalarına girme ve üç ve beş yıl vadeli tahvilleri satarak 4.5 milyar euro elde etme olanağı sağladı.

Yunanistan'ın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi, borç yeniden yapılandırmasının hemen öncesinde, Mart 2012'de, yüzde 44.21 ile tarihi zirvesini görmesinin ardından, geçen ay yüzde 5.59'a kadar indi. Bunun ardından, faizler, Portekiz'de Espirito Santo grubuna ait iki şirketin tahvil ödemelerini yerine getirememesi çevre Avrupa piyasalarına yönelik güveni azaltması sonucu kademeli olarak yükseldi. Yunanistan'ın 10 yıllıklarının faizi Londra saati ile 10:21'de yüzde 6.22 düzeyindeydi.