Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

FT haberine göre, Avustralya, Ukrayna'da düşürülen Malezya yolcu uçağı ile ilgili Moskova'nın bağımsız bir soruşturma açılmasına yardım etmemesi takdirinde, Rusya Başkanı Vladimir Putin'i Kasım ayında gerçekleşecek G20 zirvesine katılmaktan menetmekle tehdit ediyor. 

Avustralya Başbakanı Tony Abbott, yaptığı açıklamada Rusya yanlısı ayrılıkçıları bağımsız gözlemcilerin Doğu Ukrayna'da uçak enkazının bulunduğu alanda inceleme yapmalarını engellemek için ateş açtıklarını ifade etti ve olayı kınadı.

Uluslararası bir araştırmanın olabildiğince çabuk başlatılmasının hayati önem taşıdığını kaydeden Başbakan Abbott, "Şu an için tek bildiğimiz bedenlerin Doğu Ukrayna'daki bölgede yayılmış durumda olduğudur ve Rusya yanlısı isyancılar saygısızca davranıyorlar" dedi.

Abbott, G20 ticaret bakanlarının Sidney'deki toplantısında Rusya ticaret bakanı ile görüşerek toplantı sırasında görüşlerini ifade etti.

G20 zirvesinin dönem başkanı Avustralya'nın Başbakanı Abbott'a gazetecilerin, "Putin'in zirveye katılmalı mı?" sorusu üzerine Abbott, "Bekleyip neler olacağını göreceğiz. Biz onurlu bir ülkeyiz ve ziyaretçilerimizin bu ülkeye iyi niyet beslediklerinden ve doğru olanı yaptıklarından emin olmak isteriz. Ümit edelim ki önümüzdeki hafta ve aylarda bunu görebilelim" yanıtını verdi.

Avustralya'nın başkenti Canberra'da  28'i Avustralya vatandaşı 298 kişinin hayatını kaybetmesine yol açan Malezya yolcu uçağının düşürülmesi ile ilgili gerginlik yükseliyor. Avustralya bayrakları yarıya indirilirken, kilise hizmetleri hayatını kaybedenleri anmak amacıyla ülke çapında askıya alındı.