Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bilanço sezonu Türk Telekom ile başladı. İlk çeyreğe göre kur kazançlarından kaynaklı 719 milyon TL’lik net kar beklentisine karşılık 801 milyon TL olarak gerçekleşti. 801 milyon TL lik rakam çeyreksel bazda net kar rakamında %109’lık , yıllık bazda ise %186’lık iyileşmeyi gösteriyor. Net finansal giderler bir önceki çeyrekte 254 milyon TL, geçen yıl aynı dönemde 459 milyon TL olarak gerçekleşirken, bu çeyrekse net finansal gelir olarak 238 milyon TL tutarında gerçekleşti. Yılın ilk çeyreğindeki kur tarafındaki oynaklık arttığında finans dışı şirketler olumsuz etkilenmişti.  2.çeyrekte satış gelirleri yıllık bazda %1’lik kayıpla ancak çeyreksel bazda %3’lık artışla 3,3 milyar TL gerçekleşti. Mobil segmentteki gelirlere baktığımızda  ise yıllık bazda %5’lik kazançlar 1,056 milyon TL rakam bizi karşılıyor.

Abone sayısında çeyreklik olarak 493 bin yeni kullanıcı eklendi. Artan rekabet ve  3Ç13’teki regülasyon değişikliklerinden kaynaklı  karma ARPU 21.7 TL’ye düşerek çeyreksel bazda %8 geriledi.  Geniş bant segmentindeki gelirler ise yıllık bazda %7 iyileşerek 897 milyon TL rakamına ulaştı ancak çeyreksel bazda yatay seyir korundu. Sabit ses gelirleri yıllık bazda %10 düşerek 763 milyon TL oldu.

1,253 milyon TL gerçekleşen FAVÖK rakamı beklentilere paralel çeyreksel bazda %4 iyileşme kaydetti. Favök marjına baktığımızda ise 2Ç14’te %38’lik gerçekleşen rakam geçen yılın aynı dönemindeki %37,5’luk rakamdan hafif yukarda. Sabit ses FAVÖK’üne baktığımızda ise çeyreksel bazda %1’lik artış, Mobil segmente baktığımızda ise çeyreksel bazda %37’lik iyileşme dikkat çekiyor. Genel anlamda net kar bakımından pozitif sürpriz yaratan ancak operasyonel tarafta sürprizsiz bir 2.çeyrek bilançosu diyebiliriz.

Aşağıdaki tabloda ise analistlerin Türk Telekom adına karlılık tahminleri yer alıyor.  Sol alt köşede hisse başı kar tahminlerinde beklenti mavi sütunlarda gösterilirken, sağ alt köşede ise spot fiyat ile 2014 tahmini hisse başı kar tahminleri kırmızı ile gösteriliyor.

  

BloombergHT Araştırma Servisi

Ayşe İyigündoğdu

aiyigundogdu@bloomberght.com