Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Hedge fonları, altın fiyatlarının Ağustos 2011'den bu yana en uzun süreli kazanç dönemini sonlandırması ile birlikte, fiyatların yükseleceği şeklindeki beklentilerini, son altı haftada ilk kez değiştirdi.

ABD hükümet verilerine göre, para yöneticileri, altında uzun pozisyonlarını, 15 Temmuz ile biten haftada yüzde 8.5 azalttı. Altın fiyatları geçen hafta yüzde 2 düştü ve Mayıs ayından bu yana ilk kez haftalık bazda kaybettirdi. Bu hareket, altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) altın varlıklarının 1.38 milyar doalr erimesine yardımcı oldu.

Altın bu yıl, kısmen Ukrayna ve Rusya arasında artan gerilimin güvenli liman alımlarını getirmesinin etkisi ile yüzde 9.2 sıçradı ve emtia grubu, hisse senetleri ve ABD Hazine tahvillerinden daha iyi bir performans gösterdi. Dünya Bankası, 17 Temmuz tarihli raporunda, altındaki kazançların, ekonomideki iyileşme ve Fed'in "nihayetinde" faizleri artıracak olmasından dolayı, tersine dönmeye hazırlandığını kaydetti.

Seattle'da U.S. Bank Wealth Management kıdemli yatırım stratejisti Rob Haworth, "Altın piyasasında muhtemelen halihazırda olumlu beklentilerin ekstremlerini gördük," dedi ve "Ekonomik büyüme hızının iyileşmesinden dolayı, altının yönünün genellikle aşağı olduğunu düşünüyoruz. Fed'in muhtemelen gelecek yılın ikşnci çeyreğinde, faiz oranlarını piyasanın öngördüğünden daha önce artırmasını bekliyoruz" şeklinde görüş bildirdi.

Vadeli altın kontratları, New York'ta, Haziran ayının sonundan bu yana yüzde 0.7 gerileyerek ons başına 1,313 dolara indi. 22 emtiayı içeren Bloomberg Emtia Endeksi yüzde 4.2 gerilerken, MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi yüzde 0.3 yükseldi. Bloomberg ABD Hazine Tahvilleri Endeksi ise yüzde 0.1'lik çıkış gerçekleştirdi.