Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Financial Times'ın bugünkü editoryal yazısında, Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) parasal genişlemeye ihtiyacı olduğu dile getirildi.

"AMB bilançosunu yüksek düzeyde genişletmeli" ifadesi kullanılırken, enflasyon hedefine ulaşılması için ne gerekiyorsa yapılması gerektiği vurgulandı.

Yazıda AMB'nin acil ve baskı yapan tehlikeleri çözmeye yönelik zayıf talep ve aşırı düşük enflasyon için bir seçim yapması gerektiği ifade edilirken, "AMB dış tehlikeler, yeniden oluşan kredi sıkıntısı ve varlık fiyatı balonları hakkında endişe duyuyor" denildi.

"Kendi hedefi ve basit bir sağduyu, AMB'yi öncekini seçmeye yöneltiyor. AMB hükümet tahvili satın almalı" denilen yazıda, durumun çok yoğun ve baskıcı olduğuna dikkat çekildi.

AMB mevduat faizini Haziran ayı toplantısında yüzde -0.10'a düşürerek, sıfırın altında faiz oranı uygulamasına giden ilk büyük merkez bankası olmuştu. Politika yapıcılar zaten rekor düşük seviyede olan gösterge faiz oranını ise, yine aynı toplantıda yüzde 0.25'ten yüzde 0.15'e düşürmüştü. AMB Temmuz ayı toplantısında faizlerde değişiklik yapmadı.