Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

ABD Başkanı Barack Obama, Washington'da yaptığı konuşmada, Rusya Başkanı Putin’in ayrılıkçıların işbirliği yapmaları ile ilgili sorumluluğunun olduğunu belirtti ve Ukrayna konusunda diplomatik bir çözüm bulunması gerektiğini ifade etti. Obama, Putin’in Malezya yolcu uçağının düşürüldüğü bölgede araştırma yapılabilmesi için Rusya yanlısı ayrılıkçıları zorlaması gerektiğinin altını çizdi.

Malezya yolcu uçağı enkazının bulunduğu bölgedeki delillerin ortadan kaldırılması ile ilgili Rusya yanlısı ayrılıkçıları kınayan Obama, “Neyi saklamaya çalışıyorlar? Araştırmacıların işlerini yapmasına izin vermek zorundalar” dedi.

Enkaz bölgesinde hiçbir engel olmadan ve şeffaf bir şekilde soruşturma yapılması çağrısında bulunan ABD Başkanı, bölgeye tam erişimin sağlanması yükümlülüğünün Rusya’ya ait olduğunu vurguladı.

Obama konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bölgeyi kontrol eden Rusya yanlısı ayrılıkçılar soruşturmayı engellemeyi sürdürüyor. Uluslararası soruşturma ekibinin enkaz alanına tam erişim sağlamasını defalarca engellendi. Ekipten yetkililer yaklaştığında havaya ateş açtılar. Ayrılıkçılar, kaza alanından delilleri taşıyorlar ki bu da şu soruyu akla getiriyor, tam olarak neyi saklamak istiyorlar? Bunun da ötesinde, bu ayrılıkçılar, kaza alanından bedenleri taşıyorlar, çoğu zaman da, böylesi bir trajedide normalde beklenmesi gereken özeni göstermeden. Bu, sevdiklerini kaybedenlere karşı bir hakaret, uluslar camiasında hiçbir yeri olmayan bir davranış türü."

Obama, Rusya'nın bu ayrılıkçılar üzerinde olağanüstü etkisinin bulunduğunun bir gerçek olduğunu ifade ederek, "Rusya onları cesaretlendirdi, eğitti. Rusya'nın onları, uçaksavarlar dahil askeri teçhizat ve silahlarla donattığını biliyoruz. Kilit ayrılıkçı liderler, Rus vatandaşları. Dolayısıyla ayrılıkçılar üzerindeki doğrudan etkisi gözönünde alındığında, Rusya'nın ve özellikle de Putin'in, ayrılıkçıları soruşturmada işbirliği yapmaya zorlama yönünde direkt sorumlulukları bulunuyor" diye konuştu.

Obama, Ukrayna'da diplomatik bir çözümü tercih ettiğini ancak Rusya'nın, Ukrayna'nın egemenliğini ihlali ve bu ayrılıkçıları desteklemeyi sürdürmesi halinde, kendisini uluslararası camiada daha da yalnızlaştıracağını ve maruz kalacağı bedellerin artmaya devam edeceğini vurguladı.

ABD Başkanı Obama, "Şimdi, Putin ve Rusya'nın, şu anki izledikleri politikayı değiştirmelerinin ve Ukrayna'daki krizi çözüme kavuşturmak için çalışmada ciddi olmalarının zamanı" ifadesini kullandı.