Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(15:05'te güncellendi)

Altın New York'ta, ABD'de faizlerin yükseleceği beklentileri ve güçlenen doların, Ukrayna ve Gazze'de artan tansiyon nedeniyle gelen güvenli liman alımlarına ağır basması sonucu değer kaybetti.

ABD doları 10 önemli para biriminden oluşan sepet karşısında, bugün ABD'de açıklanacak olan ve Ekim 2012'den bu yana en yüksek seviyesini koruması ve buna bağlı olarak Fed'in para politikasını daraltması için durumu güçlendirmesi beklenen ABD enflasyon verisi öncesi son bir ayın en yüksek seviyesi yakınında seyretti. Altın geçen yıl, ekonomideki iyileşme ile birlikte Fed'in varlık alımlarını azaltacağı beklentisi ile yüzde 28 değer kaybetti.

Orta Doğu ve Ukrayna'daki çatışmalar, altın fiyatlarının bu yıl yüzde 8.7 sıçramasına yardımcı oldu. ABD ve Avrupalı liderler, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, Ukrayna üzerinde Malezya Hava Yolları'na ait bir yolcu uçağının Rusya'dan geldiği söylenen bir füzeyle düşürülmesinin ardından, kendini yalnızlaştırma riski ile karşı karşıya olduğu mesajını geçti. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, üçüncü haftasına giren Gazze'deki çatışmaları durdurmaya yönelik ateşkes için Kahire'de Mısırlı yetkililerle görüşmelerde bulunuyor.

Çin'de bankaların kötü borçlarını satın almak için kurulmuş dört fondan birinin bir birimi olan Cinda Futures Co.'nun analistlerinden Lv Jie, "Altın artan jeopolitik gerilimden bir miktar destek alabilir, ancak uzun vadeli aşağı trend, ABD'de faizlerin artırılacağı belklentilerinden dolayı etkisini koruyor," dedi ve "İyileşen ABD verileri dolar için olumu, ancak bu durum altın üzerinde baskı oluşturuyor" şeklinde görüş bildirdi.

Aralık vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 0.5 düşerek, New York saati ile 07:39'da, ons başına 1,309.50 dolara geriledi. Metal 10 Temmuz'da 1,346.80 dolar ile 19 Mart'tan bu yana gördüğü en yüksek seviyeden geri çekildi. Spot altın Londra'da yüzde 0.4 düşüşle ons başına 1,307.61 dolara indi.

İşlem Hacmi

Vadeli kontratlarda işlem hacmi, Bloomberg'in derlediği verilere göre, bu rapor yazıldığı sırada, son 100 günün ortalamasının yüzde 15 altındaydı.

Bloomberg'in dün itibariyle derlediği vadeli işlemler verilerine göre, traderlar, Fed'in bankaların gecelik borçlanmaları için hedef faizi Haziran ayına kadar yükseltme olasılığını yüzde 46 olarak görüyor. Bu olasılık, 30 Haziran'da yüzde 40 seviyesindeydi.

Londra'da  VTB Capital analisti Andrey Kryuchenkov, "Jeopolitik riskler daha da artabilir ve yukarı harekete katkıda bulunabilir, ancak bunlar genellikle piyasada gecici etkiye sahip," dedi ve "Fiziki taraftan fazla destek gelmemesi ile birlikte, bu seviyelerden sürekli bir sıçrama beklemiyoruz" şeklinde görüş bildirdi.

Eylül vadeli gümüş yüzde 0.6 düşüşle ons başına 20.895 dolara indi. Ekim vadeli platin yüzde 0.3 düşüşle ons başına 1,488.50 dolara inerken, Eylül vadeli palladyum yüzde 0.5 kayıpla ons başına 872.65 dolara geriledi. Metal 17 Temmuz'da 890 dolar ile 13 yılın en yüksek seviyesini gördü.

Palladyum, otomobillerdeki kullanımının artması ve Güney Afrika'da maden grevinden dolayı üretimin düşmesinden dolayı bu yıl yüzde 21 değer kazandı. Güney Afrika, en büyük platin ve Rusya'dan sonra ikinci en büyük palladyum üreticisi konumunda. Her iki metal destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) varlıklar, Bloomberg'in derlediği verilere göre, dün rekor seviyelere çıktı.

(15:05'te güncellendi)