Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya hisseleri, Ukrayna'da bir yolcu uçağının düşürülmesi ile gerilen tansiyonun küresel ekonomik büyümeyi olumsuz etkilemeyeceği iddiaları ile yükselirken, bölgesel gösterge endeks son altı yılın en yüksek kapanışına ilerliyor.

Çin'in en büyük alüminyum üreticisi olan Aluminum Corp. of China Ltd., Hong Kong'ta işlem gören ülke hisselerinin kazançlara öncülük etmesiyle yüzde 4.9 değer kazandı. Bölgesel endekste işlem gören 10 sektör grubunun tamamı yükseldi. Güney Koreli kumarhane ve otel hizmetleri sağlayıcısı Kangwon Land Inc. yüzde 3.5 artış kaydetti. Tokyo Disney'i işleten Oriental Land Co. ise Nikkei tarafından şirketin karının azalacağını gösteren raporu sonrasında yüzde 1.7 değer kaybetti.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.6 yükselerek Hong Kong saati ile 12:17'de 147.71 puan oldu ve bu düzey kapanışlar baz alındığında Haziran 2008'den bu yana en yüksek seviye. Endekste gerileyen bir hisse başına iki hisse yükseldi. Avrupa Birliği dışişleri bakanları bugün, Ukrayna'da Malezya Havayollarına ait MH17 uçuş numaralı yolcu uçağının düşürülmesi nedeniyle Rusya'ya yönelik yaptırımların genişletilmesini görüşmek için toplanacak.

Sidney merkezli AMP Capital Investors Ltd. dinamik varlık tahsisi şefi Nader Naeimi, "Piyasalar jeopolitik olayları görmezden gelmeye başlayacak. Uçağın vurulması ve yüzlerce kişinin hayatını kaybetmesi kulağa ne kadar trajik gelse de, ekonomik faaliyetler üzerindeki geniş çaplı etkisi oldukça düşük. Piyasalardaki asıl odak noktası ekonomik temeller ve bilanço sezonu gibi görünüyor" dedi.

Japonya Topix endeksi yüzde 0.9 yükselirken, Güney Kore Kospi endeksi yüzde 0.3 artış kaydetti. Hong Kong'taki Hang Seng Endeksi yüzde 1.2, Hang Seng China Enterprises Endeksi ise yüzde 1.8 ilerlediler. Avustralya'da S&P/ASX 200 Endeksi ve Yeni Zelanda'da NZX 50 Endeksi yüzde 0.1'in altında düşüş kaydetti.