Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(21:50'de güncellendi)

Dolar euro karşısında, Fed ve AMB’nin izledikleri para politikaları arasındaki uyuşmazlığın genişlemesi ve kısa vadeli ABD tahvil faizlerindeki yükselişin Fed'in faiz oranlarını artıracağı söylentilerini ateşlemesiyleile 8 ayın en yükseğine ulaştı.

Avustralya doları euro karşısında, ülkenin merkez bankası başkanının para politikasından memnun olduğunu söylemesiyle Kasım 2013’ten bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Rusya rublesi, bir ayın en güçlü kazancını kaydetmeye hazırlanıyor. Endonezya rupiahı, tartışmalı seçim sonuçları ile 2 ayın en yüksek seviyesinden geriledi. Dolar, ABD tüketici fiyatlarının Haziran ayında yükselmesiyle kazancı genişletirken,  para politikasının daha erken sıkılaştırılması yönünde Fed üzerindeki baskının artmasına neden oldu. Avrupa Merkez Bankası ise parasal genişlemeye gitmişti.

Bank of Montreal küresel Döviz stratejisi müdürü Greg Anderson konu ile ilgili, “Bu veriye gösterilen bir tepki değil. Bu durum piyasanın euro satışı yapma arayışında olmasından kaynaklanıyor. ABD verisi büyük bir sürpriz olmadı” yorumunda bulundu.

Dolar euro karşısında, 21 Kasım’dan bu yana en güçlü seviyesi 1.3459’u görmesinin ardından, yüzde 0.4 yükselişle New York saatiyle 12:55’te 1.3466’dan fiyatlanıyor. Euro yen karşısında, yüzde 0.3 düşerek 136.67 yen düzeyinde. Yen dolar karşısında ise yüzde 0.1 düşrek 101.49 seviyesinde seyrediyor.

ABD dolarının 10 önemli para birimi karşısındaki hareketlerini izleyen Bloomberg Spot Dolar Endeksi, 18 Temmuz'dan bu yana en yüksek seviyesi olan 1,011.76’yı görmesinin ardından, yüzde 0.1 yükselerek 1,011.17 puan oldu.

Tüketici fiyatları endeksi (TÜFE) Mayıs'taki yüzde 0.4'lük artışın ardından Haziran'da yüzde 0.3 artış kaydetti ve Bloomberg anketine katılan 85 ekonomistin tahmin medyanı ile aynı seviyede gerçekleşti. Tahminler yüzde 0.2 düşüş ile yüzde 0.4 artış aralığında değişiklik gösterdi. Enflasyon yıllık bazda ise yüzde 2.1 artarak yine beklentileri karşıladı.

Londra’da bulunan Tokyo-Mitsubishi UFJ Ltd. döviz stratejistlerinden Lee Hardman konu ile ilgili, “ABD enflasyonunun yükseldiğine dair işaretlerin artması, doların için kısa vadeli ABD Hazine tahvili faizlerinde artış sağladığı sürece, olumlu görülebilir. Enflasyondaki yükseliş devam ederse, Yellen’in durumun geçici olduğu gözlemi zora girecek. Daha güçlü bir enflasyon verisi, euro-doların düşmesine neden olabilir. AMB ve Fed politikası arasındaki kontrast giderek açılıyor” dedi.

(21:50'de güncellendi)