Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(13:50'de güncellendi)

Batı Teksas türü ham petrol (WTI) fiyatları, dünyanın en büyük petrol üreticisi ABD'deki talebin sağlamlığını göstermesi beklenen stok verisi öncesinde yükseliyor. Brent petrol fiyatları da Londra'da çıkışta.

Petrol vadelileri New York'ta yüzde 0.6 yükseldi. Enerji Enformasyon Kurumu'nun (EIA) raporu öncesi yapılan Bloomberg News anketinde, ABD ham petrol stokunun geçen hafta 2.8 milyon varil azaldığı tahmini yapıldı. Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi, Malezya Havayolları'na ait yolcu uçağının Ukrayna hava sahasında düşürülmesiyle ilgili uluslararası bir soruşturma başlatılmasını öngören kararı oybirliğiyle kabul etti. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Gazze’deki savaşın sona erdirilmesi amacıyla için Kahire’de görüşmeler yapıyor.

 

Münih’te bulunan Bayerische Landesbank petrol traderlarından Gerrit Zambo, “Petrol stokları, fiyatları etkileyebilir. Geçtiğimiz haftalarda daralan petrol stoklarıyla fiyatlar yükselme eğilimindeydi. Ancak fiyatların yükselmesine neden olan asıl sebep Ukrayna ve Gazze’deki yaşanan krizler” dedi.

 

Bugün sona erecek olan Ağustos vadeli WTI petrolün varil fiyatı, Nymex elektronik işlemlerde 65 sentlik artışla 105.24 dolara çıktı. Kontrat dünü 104.59 dolardan kapatarak, 1 Temmuz'dan bu yana en yüksek seviyeyi gördü. Eylül vadeli kontrat 17 sent değer kazanarak Londra saatiyle 09:52'de 103.03 dolar oldu. Tüm kontratların işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 41 üstündeydi. En yakın vadeli kontrat fiyatları bu yıl yüzde 6.9 yukarıda seyrediyor.

Eylül vadeli Brent petrolün varil fiyatı ise, Londra merkezli ICE Futures Europe Borsasında 32 sent artarak 108 dolar oldu. Avrupa gösterge petrolü Brent ile WTI petrolün aynı ay vadeliler arasındaki fark 4.87 dolar düzeyinde.

(13:50'de güncellendi)