Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Credit Suisse Group AG, ABD'de geçirdiği vergi soruşturmasının ardından aldığı 2.6 milyar dolarlık cezanın bankaya 2008'den beri en büyük çeyreklik zararını yaşatmasının ardından, emtia işlemlerinden ayrılacağını açıkladı.

Bankanın ikinci çeyrekteki net zararı 700 milyon İsviçre frankı oldu. Banka geçen yıl 1.05 milyar frank kar ederken, analistlerin bu yılki tahminleri 691 milyon franktı. Zürih merkezli banka yatırım tarafında tahminlerin üzerinde gelirler açıklamıştı. Credit Suisse, zengin müşterilerden tahminlerin üzerinde yeni para girişi çekmesine rağmen varlık yönetiminde karı düşük geldi.

CEO Brady Dougan, banka denetim soruşturmalarıyla boğuşurken son 1 senedeki ikinci çeyrek zararını açıkladı. Analist ve yatırımcılara göre Credit Suisse'in, yatırım bankasını daha ciddi şekilde daraltması ve ABD'deki ceza nedeniyle yara alan sermaye ve gelirleri artırmak için varlık yönetimine odaklanması gerekiyor.

Frankfurt'taki Kepler Cheuvreux analisti Dirk Becker ''Emtiadan çıkış kararı büyük ihtimalle sermaye zayıflığı nedeniyle alındı. Çeyrek rakamları çok da kötü değildi. Özellikle yatırım bankacılığının tahminlerin üzerinde gelmesi şaşırtıcı oldu. Tek olumsuz nokta varlık yönetimindeki brüt marjda görülen düşüştü'' dedi.

Mayıs'ta ABD'lilerin vergi kaçırmasına yardım etme suçlamasına karşı varılan anlaşma yatırımcıların kafasında bankanın finansal dayanıklılığıyla ilgili soru işaretlerine yol açmıştı. Zira bu ceza bankanın "sermaye/risk ağırlıklı varlıklar" oranını ilk çeyrekte, Bloomberg Industries'in izlediği bankalar arasındaki en düşük seviyeye indirmişti. Şirket, sermaye oranını Haziran sonundaki yüzde 9.5'ten yıl sonuna kadar yüzde 10'un üzerine çıkarmayı hedefliyor.