Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Daiwa Securities Co.'ya göre, euro yen karşısında, Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) Japonya Merkez Bankası (BOJ) kadar para basmamasının etkisi ile, 2014 yılının sonuna kadar altı yılın zirvesine zirvesine tırmanacak.

Japonya'da parasal tabanın Avrupa'nın parasal tabanına oranı rekor seviyeye doğru yükseliyor. Japon traderlar ve yatırımcılar, bu göstergeyi "Soros Grafiği" olarak adlandırıyorlar. Zira milyarder yatırımcı George Soros, 1990'larda, Japonya'nın artan para arzından dolayı, yenin zayıflayacağını doğru oalrak tahmin etmişti. Ayrıca takip edilen diğer araçlar arasında, son dönemde 137 yen seviyesinde işlem gören ve Temmuz 2012'den bu yana yüzde 46 yükselen euro ve 18 ülkeli Euro Bölgesi'nde yavaşlamakta olan enflasyon da yer alıyor.

Tokyo'da Daiwa Securities şef Döviz stratejisti Yuji Kameoka, "Avrupa'nın parasal tabanı, AMB'deki gevşemeye karşın, kayda değer bir şekilde küçük kalmaya devam ediyor. Zira AMB BOJ gibi varlık alımı yapmıyor," dedi. Kameoka'nın euronun Ekim 2008'den beri en yüksek seviye olan 147 yen seviyesine çıkacağı tahmini, Bloomberg'in anketine katılan analistlerin tahmini olan 139 yen seviyesinden daha yukarıda.

AMB geçen ay, son dokuz ayda yüzde 1'in altında kalan ve hedefin yarısı kadar bir seviyede seyreden enflasyonı artırmak için daha önce görülmemiş teşvik tedbirleri uygulamaya başladı. Euro, BOJ'un Nisan 2013'te açıkladığı, para arzını yıllık 70 trilyon yen (690 milyar dolar) kadar artırmayı içeren plandan bu yana yüzde 15 değer kazanarak 137.18 yen seviyesine çıktı.

Soros, Ocak 1996'da, Tokyo'da bir semirnerde, yenin para arzındaki artıştan dolayı iki yıl boyunca değer kaybedeceğini kaydetmişti. Japonya para birimi takip eden 2.5 yıl boyunca yüzde 26 düştü. Soros, Bloomberg Milyarderler Endeksi'ne göre, dünyanın en zengin 23'ncü kişisi konumunda.