Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi'nin euroyu zayıflatmaya yönelik hırsı, Fed Başkanı Janet Yellen'a bağlı görünüyor.

ABD merkez bankası Fed'in Başkanı, geçtiğimiz hafta faiz oranlarını yatırımcıların beklediğinden daha erken artırabileceklerini söyleyerek, euroyu Şubat'tan bu yana ilk defa 1.35 doların altına gönderdi. Draghi ise bu konuda daha az etkiye sahip görünüyor. AMB Başkanı'nın daha önce görülmemiş şekilde ana faiz oranını sıfırın altına indirme kararı alması, Yellen'ın konuşması öncesinde yüzde 0.2 yukarı taşıdı. Euro ayrıca, İspanya, Portekiz ve İtalya'nın tahvil faizi farkı korelasyonunun sıfıra yaklaşması ile Avrupa tahvil piyasası ile de bağını kaybediyor.

Dünyanın en çok işlem gören paritesi Euro/Dolar işlemi yapanlar, giderek daha fazla ABD'den etkilendiklerini çünkü Draghi'nin faiz indiriminin belirgin olduğunu ve gelecekte bir sürpriz olmayacağı kanaatine vardıklarını söylüyorlar. Ayrıca Fed'in faiz oranını artırma ihtimallerinin Gazze'deki olaylar ve geçtiğimiz hafta Ukrayna'da düşürülen uçağın yarattığı uluslararası öfkeden daha önemli görüldüğü addediliyor.

Faros Trading LLC yöneticisi Brad Bechtel, "Piyasa Avrupa'dan gelen haberleri tamamen görmezden geliyor. Bu nedenle, dolar hareket edebilir fakat Avrupa kaynaklı şeyler yeterli değil. Euro/dolar ayrıca Rusya ve Ukrayna ya da Gazze fark etmeksizin bütün jeopolitik gerginlikleri de görmezden geliyor gibi görünüyor" yorumunu yaptı.