Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Kartlı ödeme sistemlerinde ticari kredi kartı ödeme tutarı bu yılın Haziran ayında geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 42 artarak 6,5 milyar liraya yükseldi.

Bankalararası Kart Merkezi'nin (BKM) kartlı ödeme sistemlerine ait Haziran 2014 verilerine göre Türkiye'deki 57,3 milyon kredi kartının yüzde 4,7'si ticari kartlardan oluşurken, geçen yılın aynı ayına oranla ticari kredi kartı sayısındaki artış yüzde 28 oldu.

Kart sayısı içindeki payı artmakta olan ticari kredi kartlarının ödeme tutarı içerisindeki payı da büyüyor. Haziran ayında tüm kredi kartları ile 36,3 milyar TL tutarında ödeme yapılırken bu ödemelerin yüzde 18'inde ticari kredi kartları kullanıldı. 2013 yılının Haziran ayına göre tüm kredi kartlarıyla yapılan ödeme tutarı yüzde 11 büyürken 2014 Haziran itibarıyla ticari kredi kartlarıyla ödeme tutarında yüzde 42 oranında büyüme gerçekleşti. Bu yıl Haziran ayında ticari kredi kartlarıyla ödeme tutarı 6,5 milyar TL düzeyinde oldu.

Taksitli ödeme verileri incelendiğinde de ticari kredi kartlarının artan önemi dikkati çekiyor. Taksitli ödemelerde 1 Şubat 2014 tarihinde yürürlüğe giren taksit düzenlemesi sonrasında başlayan daralma, Haziran ayında da devam etti ve bir önceki yılın aynı ayına oranla taksitli ödemeler yüzde 10 azaldı. Buna karşın ticari kredi kartlarıyla yapılan taksitli ödemeler yüzde 43 arttı. Bu artışta 13 Mayıs 2014 tarihinde ticari kredi kartları ile sektör kısıtlaması olmaksızın 9 taksit yapılabileceğine dair düzenlemenin etkisi oldu. Toplam taksitli ödeme tutarı azalırken, ticari kredi kartlarının kullanımının artması sonucunda taksitli ödemeler içerisinde ticari kartların payı da yüzde 19'a yükseldi. Bu oran 2013 yılının Haziran ayında yüzde 12, 2014 yılının Mayıs ayında ise yüzde 16 olarak gerçekleşmişti.

Ocak 2014'te yüzde 31'e kadar yükselen ve taksit düzenlemesi sonrasında gerileyen taksitli ödemelerin toplam kredi kartı ödemeleri içindeki payı haziran ayında yüzde 23 oldu. Bu oran 2013 yılının Haziran ayında yüzde 29 düzeyindeydi.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) açıkladığı kredi kartı bakiye değerleri incelendiğinde bireysel kredi kartlarında daralmanın sürdüğü görülüyor. Mayıs sonunda 77,5 milyar TL olan bireysel kredi kartı bakiyesi, 27 Haziran 2014 itibariyle yüzde 2 azalarak 75,9 milyar TL'ye geriledi. Aynı dönemde taksitli bakiye oranı da yüzde 47,7'den yüzde 47,3'e geriledi.

Ticari kredi kartları için BDDK verileri incelendiğinde ise mayıs sonuna kıyasla artış olduğu görülüyor. Ticari kredi kartlarında toplam bakiye yüzde 1 büyürken taksitli bakiye yüzde 4 arttı.

BDDK'nın 13 Mayıs 2014 tarihinde Banka Kartları ve Kredi Kartları Hakkında Yönetmelik'te yaptığı değişiklik kapsamında ticari kredi kartlarıyla yapılan taksitli ödemelerde sektör ayrımı kaldırılmıştı. Buna göre; ticari kredi kartlarıyla telekom, kuyumculuk, yemek, gıda, akaryakıt dahil tüm sektörlerde yapılan ödemelerde 9 aya kadar taksit uygulanabiliyor.

AA