Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Kredi kartları ile yapılan harcamalar Haziran ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 11.2 oranında artarken aylık bazda ise yüzde 0.2 oranında azalış gösterdi.

Bankalararası Kart Merkezi’nin verilerine göre Haziran ayında kredi kartı sayısı 2013 sonuna göre yüzde 0.9 artışla, 57.4 milyon adede yükseldi. Bu dönemde banka kartı sayısı ise yüzde 1 oranında artarak 101.1 milyon adete ulaştı.

Bu gelişmelere karşın, Haziran ayı dahil olmak üzere son üç ayda aktif kullanılan kredi kartı sayısı yüzde 9 artarak 34.8 milyon adet, aktif banka kartı sayısı da yüzde 17 artış ile 40.7 milyon adet olarak gerçekleşti.

Bloomberg Araştırma Grubu’nun BKM verilerinden derleyerek gerçekleştirdiği Sektörel Harcama Endeksi’ne göre; kredi kartı ile yapılan harcamalarda aylık en fazla düşüş yüzde 16.5 ile mali yükümlülük ödeme ve diğer sosyal harcamalarda görüldü. Harcamalar giyim sektöründe yüzde 0.7, inşaat ve bayındırlık sektöründe yüzde 2.6, mobilya sektöründe yüzde 1.7, sigorta sektöründe yüzde 4.5 oranında azaldı.

Bu dönemde kredi kartı ile harcamalar perakende sektöründe yüzde 3.8, akaryakıt sektöründe yüzde 4.5, turizm, lokanta ve oteller sektöründe yüzde 7.6, bilişim sektöründe yüzde 0.4, eğitim, kırtasiye ve diğer harcamalarda yüzde 0.8 oranında arttı.