Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD hisse senetleri dün, enflasyonun hızlanmayı başaramadığını gösteren veriler ve Comcast Corp. ve Chipotle Mexican Grill Inc. gibi şirketlerin karlarının beklenenden daha iyi çıkmasının ardından değer kazandı ve Standard & Poor’s 500 (S&P 500) Endeksi rekor seviyenin iki puan uzağında kapandı.

Zayıflama ürünleri satıcısı Herbalife Ltd., hedge fon yöneticisi Bill Ackman'ın şirketin usülsüzlük yaptığı konusunda yatırımcıları ikna etmekte güçlük çekmesinin ardından hızlı bir yükseliş gerçekleştirdi. Chipotle, kar ve satışlarının projeksiyonları aşmasının ardından yüzde 12 sıçradı. Comcast, İnternet müşterilerinden daha yüksek gelir elde edilmesi sonucu karının beklenenden iyi çıkması ile birlikte yüzde 1.5 prim yaptı. Travelers Cos., karının yüzde 26 düşmesinin ardından yüzde 3.8 değer yitirdi.

S&P 500 Endeksi yüzde 0.5 yükselerek 1,983.53 puandan günü tamamladı. Endeks 1,986.24 puana kadar yükselerek önceki güniçi rekor seviyesini aştı. Dow Jones Endeksi 61.81 puan ya da yüzde 0.4 yükselerek 17,113.54 puandan kapandı. ABD hisse senedi piyasalarında dün yaklaşık 5.3 milyar adet hisse senedi el değiştirdi. Bu üç ayın ortalamasının yüzde 8 üzerinde.

Minneapolis merkezli U.S. Bank Wealth Management'ın şef hisse senedi stratejisti Terry Sandven, "Hisse senedi piyasası yukarı yönlü trende doğru hareketlenmiş görünüyor," dedi ve "Karlar artmaya devam ederse, halen yukartı yönde potansiyel olduğunu düşünüyoruz. Enflasyon rakamları hisse senetleri için destekleyici nitelikteydi. Bu rakamlar, ABD'de büyümenin ne yavaş ne de hızlı olduğunu gösteriyor" şeklinde görüş bildirdi.

S&P 500 Endeksi bu yıl, beklenenden daha iyi çıkan şirket karları ve merkez bankası teşviklerinin yanında, ilk çeyrekte yüzde 2.9 daralan ABD ekonomisinin toparlanma işaretleri göstermesi ile birlikte yüzde 7.3 yükseldi.

ABD'de dün açıklanan tüketici fiyatları endeksi verisi Haziran ayında, şimdilerde yönünü aşağı çeviren benzin fiyatlarındaki yükselişin etkisi ile yüzde 0.3 arttı. Bu durum, Fed Başkanı Janet Yellen'ın, sona rtışların geçici olduğu yolundaki görüşlerini destekliyor.