Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(15:40'ta güncellendi)

Altın Londra'da, yatırımcıların ağırlıklarını iyileşen ABD ekonomik görünümü yerine, Ukrayna'da düşürülen yolcu uçağının ardından artan tansiyona vermeleri ile birlikte, son üç günün en düşük seviyesinin üzerinde tutundu.

ABD doları, 10 önemli para biriminden oluşan sepet karşısında, dün açıklanan ve ABD'de konut satışlarının son sekiz ayın en yüksek seviyesine çıktığını gösteren veri sonrası ve yarın açıklanacak olan ve Avrupa'da imalat sanayinin yavaşladığını göstermesi beklenen veri öncesi, son bir ayın en yüksek seviyesi yakınında yatay seyretti. Dün yüzde 0.6 değer kaybeden altın, geçen yıl, Fed'in varlık alımlarını azaltacağı beklentisi ile yüzde 28 düştü.

Fiyatlar bu yıl, kısmen Ukrayna ve Orta Doğu'da artan jeopolitik tansiyonun güvenli liman alımlarını getirmesi sonucu yüzde 8.9 sıçradı. Avrupa Birliği (AB) dün, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Malezya Havayolları'na ait bir uçağın Ukrayna üzerinde düşürülmesi konusunda soruşturma başlatmaması durumunda, Rusya'nın sermaye piyasalarına ve hassas enerji ve savunma teknolojilerine girişine kısıtlamalar getirme tehdidinde bulundu.

UBS AG analistleri, bugünkü raporlarında, "Mevcut jeopolitik riskler olmasaydı, altın 1,300 doların üzerinde tutunamazdı," dedi ve "Bu gibi riskler, potansiyel kısa pozisyonları beklemede tutuyor. Altın ABD verilerine ve buna bağlı olarak Döviz piyasasındaki hareketlere tepki verdi, ancak bunun devamı gelmedi. Genel durgun hava etkisini sürdürdü" şeklinde görüş bildirdi.

Aralık vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 0.1 yükselişle ons başına 1,309.60 dolara ulaştı. Fiyatlar dün 1,304.20 dolar ile 17 Temmuz'dan bu yana en düşük seviyesini gördü. Spot altın yüzde 0.1 yükselerek, Londra’da ons başına 1,307.54 dolara çıktı.

İşlem Hacmi

Vadeli kontratlarda işlem hacmi, Bloomberg'in derlediği verilere göre, bu rapor yazıldığı sırada, son 100 günün ortalamasının yüzde19 altındaydı.

Rusya, isyancılara, Malezya uçağını düşürdüğünden kuşkulanılan cinste füze verdiği suçlamalarını reddetti, ancak ABD'li istihbarat yetkilileri, uydu görüntülerinin, Ukrayna'da isyancıların elindeki bölgeden atılan yerden havaya bir füzenin uçağı düşürdüğünü işaret ettiğini kaydediyorlar.

Diplomatlar, Gazze'de ateşkesi kabul etmesi ve 600'den fazla kişinin canından olmasına neden olan çatışmaların sona erdirilmesi için hamas üzerindeki baskıyı artırdı. Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas dün yaptığı açıklamada, görüşmelerin ardından düşmanlıklarının acil bir şekilde durudurulmasını içeren kendi ateş kes inisiyatiflerini sunduklarını söyledi. Hamas, Abbas'ın dün kendi önerisini kabul ettikleri şeklindeki açıklamasını doğrulamadı.

Eylül vadeli gümüş kontratları, büyük bir değişiklik göstermeyerek New York’ta ons başına 21.015 dolar seviyesinde. Ekim vadeli platin kontratları,  yüzde 0.2 düşerek ons başına 1,485.80 dolarda oldu. Eylül vadeli paladyum kontratları, yüzde 0.2 gerileyerek ons başına 872.50 dolara düştü. Metal, 17 Temmuz'da 890 dolar ile 13 yılın zirvesini gördü.

(15:40'ta güncellendi)