Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(12:40'ta güncellendi)

Euro, yarın açıklanacak olan ve ekonomistlerin yavaşlama beklediği Euro Bölgesi imalat sanayi verisi öncesinde dolar karşısında sekiz ayın en düşüğüne dokundu.

Avustralya doları, ülkede enflasyonun yıllık bazda son dört yılın zirvesine çıkması ile iki haftaya yakın bir sürenin en yükseğine tırmandı ve traderların merkez bankasının faiz oranlarını gelecek yıl düşüreceği iddialarını azaltması ile de 16 önemli para biriminin tamamı karşısında en az yüzde 0.3 güçlendi.

Endonezya rupisi, başkanlık seçimlerinin resmi sonuçlarına göre seçimi Joko Widodo'nun kazandığının açıklanmasıyla son iki haftanın en dik yükselişini kaydetti. Döviz volatilite göstergesi ise son bir ayın en büyük artışını gerçekleştirdi.

Londra'da bulunan Banco Bilbao Vizcaya Argentaria SA şef G-10 ve Asya para birimleri stratejisti Peter Frank, "Avustralya doları G-10 para birimleri arasında en güçlü performansı gösteriyor. Ülkedeki yüzde 2.9'luk enflasyon oranı merkez bankasının sessiz kalmasını sağlayacaktır. Faiz oranını düşürmelerini zorlaştıracak. Bu yanlış bir adım olabilir" dedi.

Avustralya doları ülkede enflasyonun yüzde 2.9 ile Mart 2010'da sona eren üç aylık süreçten bu yana zirveye yükseldiğini gösteren veriler sonrasında yükselişi ikinci güne taşıdı. Merkez bankası yüzde 2 ile yüzde 3 aralığında bir enflasyon ortalaması hedefliyor.

Avustralya doları ABD doları karşısında yüzde 0.6 güçlenerek Londra saati ile 10:09'da 94.49 ABD senti ve 10 Temmuz'dan bu yana en yükseği gördü.

Euro dolar karşısında 1.3455 ile 21 Kasım'dan bu yana en zayıf düzeyi görmesinin ardından, büyük bir değişiklik göstermeyerek 1.3468 dolar oldu. Euro yen karşısında ise yüzde 0.2 düşüş ile 136.47 yende. Yen dolar karşısında yatay bir seyir izlerken, 101.39'dan işlem görüyor.

(12:40'ta güncellendi)