Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(20:30'da güncellendi)

ABD hisseleri, Standard & Poor's 500 Endeksi rekora yakın seviyede seyrederken,  Apple Inc.’in kar açıklamasıyla teknoloji şirketlerini desteklemesi ve sağlık hizmetleri hisselerinin ralli yapması ile dalgalı bir seyir izliyor. Boeing Co.’nun sonuçları ise Dow Jones Industrial Average endeksinin düşmesine neden oldu.

Apple Inc., yeni ürünü için bekleyişin yakında sona ereceği sinyalleri ile 2012’den bu yana en yüksek seviyesine tırmandı. Biogen Idec Inc., yıllık kar tahminini yükseltmesinin ardından yüzde 11 ralli gerçekleştirdi. Intuitive Surgical Inc., karının tahminlerin üzerinde gelmesiyle yüzde 15 yükseldi. Boeing ise yüzde 2.6 geriledi. Juniper Networks Inc., karının beklentilerin altında kalmasının ardından yüzde 10 değer kaybetti.

S&P 500, erken saatlerde rekor seviyeye yükselmesinin ardından, yüzde 0.1 yükselerek New York saati ile 12:39’da 1,985.07 puan oldu. Dow Jones endeksi ise 45.95 puan veya yüzde 0.3 gerileyerek 17,067.59 puanda. S&P 500’deki tüm hisselerin işlem hacmi, 30 günlük ortalamanın yüzde 14 yukarısında seyrediyor.

New York merkezli BlackRock Inc. şef yatırım stratejisti Russ Koesterich, “Genel olarak kar açıklamaları olumlu geldi. Fed’in piyasaya destek sağlayacağına inananlar için enflasyon rakamları rahatlama sağladı” dedi

ABD enflasyon verisinin Fed'in faiz oranını yakın bir gelecekte artırmak zorunda olmadığı sinyalini vermesi ve bilançoların ekonomiye yönelik iyimserliği artırması üzerine, S&P dün yükseldi. Fed Başkanı Janet Yellen, faizin tahvil alımları sona erdikten sonra da uzun bir süre daha düşük kalacağını dile getirmişti. Tahvil alımlarının Ekim ayında sona erdirileceği düşünülüyor.

Beklentileri aşan bilançolar ve merkez bankası teşvikleri ile ABD ekonomisinin ilk çeyrekteki yüzde 2.9'luk daralmadan toparlanma sinyalleri vermesiyle S&P 500 bu yıl yüzde 7.3 yükseldi.

(20:30'da güncellendi)