Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

-BIST/Turhan: Bu sistemle devam etmek mümkün değil

BIST Başkanı İbrahim Turhan, Bloomberg HT ekranlarında son iki günde yaşanan teknik arızaları değerlendirdi

Turhan, elektronik sistemlerin olduğu yerlerde arıza olabileceğini dile getirirken, bu sistemle Borsanın devam etmesinin mümkün olmadığını, son dönemde arızaların sıklaştığını ve değiştirmek istediklerini ifade etti. Turhan sistemin mimarisinden ötürü yapının arızalara açık hale geldiğini sözlerine ekledi.

-IMF, ABD için 2014 büyüme beklentisini yüzde 2'den yüzde 1.7'ye indirdi

Uluslarası Para Fonu (IMF), 2014 yılı için yatırımcılar enflasyonun ivme kazanmayacağı yönünde tahmin yürütürken, Fed'in faiz oranlarını sıfıra yakın seviyelerde bir süre daha tutma olanağının olduğunu ve 2014'teki yavaşlamanın iş gücü piyasasındaki toparlanma sürecini uzattığını belirtti.

IMF, 2014 yılı için ABD büyüme beklentisini Haziran ayındaki yüzde 2'den yüzde 1.7'ye düşürürken, geçtiğimiz senedeki yüzde 1.9 oranındaki genişlemenin ardından, birinci çeyrekteki ekonomik daralmayı referans gösterdi. IMF, 2015 yılı için tahminini ise yüzde 3 oranında tuttu.

-BoE/Carney: Faiz oranları kademeli olarak artacak

İngiltere Merkez Bankası (BoE) Başkanı Mark Carney, İngiltere’de faiz oranı yükselişlerinin geçmişe göre daha ihtiyatlı olacağını söyledi ve ekonomik toparlanmaya giden yoldaki zorlukların devam ettiğini dile getirdi.

BoE Başkanı Carney İskoçya’da yaptığı konuşmada, “İngiltere Merkez Bankası, ekonomik büyüme için ihtiyaç duyulan yatırımları faiz oranında artış beklenilmesi ile ilgili açık yönlendirmelerle destekliyor. Faiz oranları yükselmeye başladığında, kademeli ve limitli olacak. Ekonominin karşılaştığı dalgalanmaların hafiflemesi için zaman gerekiyor” dedi.

-Euro Bölgesi'nde kamu açığı attı

Euro Bölgesi'nde mevsimsellikten arındırılmış kamu açığının Gayrisafi Yurtiçi Hasıla'ya (GSYH) oranı bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 2,7'ye yükselirken, Avrupa Birliği'nde (AB) ise yüzde 1,9'a geriledi.

Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat) verilerine göre, 18 üyeli Avro Bölgesi'nde geçen yılın son çeyreğinde yüzde 2,6 olan mevsimsellikten arındırılmış kamu açığının GSYH'ye oranı bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 2,7'ye yükseldi.

-ABD hisseleri “bilançolar” ile dalgalanıyor

ABD hisseleri, yatırımcıların Microsoft Corp. ve Apple Inc. gibi şirketlerin kar açıklamalarına ağırlık vermeleri ile dalgalı bir seyir izliyor

S&P 500, erken saatlerde rekor seviyeye yükselmesinin ardından, yüzde 0.1 yükselerek New York saati ile 12:39’da 1,985.07 puan oldu. Dow Jones endeksi ise 45.95 puan veya yüzde 0.3 gerileyerek 17,067.59 puanda. S&P 500’deki tüm hisselerin işlem hacmi, 30 günlük ortalamanın yüzde 14 yukarısında seyrediyor.

-Avrupa hisseleri, yatırımcıların şirket bilançolarını değerlendirmesi ile yatay bir seyir izledi

Avrupa hisseleri, yatırımcıların Akzo Nobel NV ve GlaxoSmithKline Plc gibi şirketlerin bilanço açıklamalarını değerlendirmesiyle ve tüketici güveni verisinin beklenmedik şekilde düşmesinin ardından yatay bir seyir izledi.

Stoxx 600 yüzde 0.1 yükselerek Londra’da 342.86 puan ile günü tamamladı. Endeks, erken saatlerdeki yüzde 0.4 kadar yükselişi düşürdü. Gösterge endeks dün, Actelion Ltd. ve ARM Holdings Plc gibi şirketlerin daha iyi finansal sonuç tahmininde bulunmasıyla yüzde 1.3 yükselerek, üç günlük kayıptan toparlandı.

-Gelişen piyasa hisseleri 18 ayın en yükseğinde

Gelişen piyasalar, Endonezya'da Widodo'nun seçimi resmi olarak kazanması ve yatırımcıların Çin'in tedbirleri hızlandıracağı yönündeki iddiaları ile 18 ayın zirvesinde

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 0.4 yükselerek Londra saati ile 09:02'de 1,079.06 puan oldu. Hang Seng China Enterprises Endeksi, Çin'in demir yolu harcamalarını artırması ve bazı yerel hükümetlere emlak kısıtlamalarını hafifletme ve bazı küçük bankalara ise mevduat ihtiyat miktarları oranını düşürme izni vermesi ile Mart ayındaki düşük seviyesinden yüzde 18 yükseliş kaydetti. Widodo Endonezya'nın 1997 Asya finansal krizinden bu yana görmediği büyüme hızını yakalamayı hedeflediğini belirtti.