Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin'de imalat sanayi göstergesi, Temmuz ayında son 18 ayın en yüksek seviyesine çıktı ve hükümetin 2014 yılı için yüzde 7.5 civarında olan büyüme hedefinin tutturulabileceği beklentilerini güçlendirdi.

HSBC Holdings Plc ve Markit Economics'in açıkladığı Çin imalat sanayi satınalma yöneticileri endeksi (PMI), Haziran ayındaki seviyesi olan 51.7'den Temmuz ayında 52.0 seviyesine yükseldi. Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, bu verinin 51.0 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyordu. Bu verinin 50 seviyesinin üzerinde çıkması sektörde büyüme olduğunu işaret ediyor.

Yuan, verilerin artırılan altyapı yatırımlarını da içeren teşviklerin ekonomik büyümeyi desteklediğini işaret etmesinin ardından, üç ayın en yüksek seviyesine yükseldi. Citigroup Inc. ve JPMorgan Chase & Co.'nun da aralarında bulunduğu bankaların analistleri, Çin'in geçen hafta gayrısafi yurtiçi hasılanın ikinci çeyrekte geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7.5 arttığını açıklamasının ardından, 2014 yılı büyüme tahminlerini yükseltti.

Hong Kong'da JPMorgan'ın kıdemli Çin ekonomisti Grace Ng, "Yılın ikinci çeyreğindeki umut verici toparlanmanın sürmesini ve yılın ikinci yarısına yayılmasını bekliyoruz," dedi ve "Ekonomide gördüğümüz, hem dış hem de iç sektörün oldukça düzgün bir toparlanma trendine olduğu" şeklinde görüş bildirdi.

Çin hisse senetlerinin göstergesi Şanghay Bileşik Endeksi, yerel saat ile 11:11'de yüzde 0.6 yukarıda seyrediyordu. MSCI Asya Pasifik Endeksi ise, yüzde 0.3'lük yükselişinin ardından biraz gerilemesine rağmen yüzde 0.1 yukarıdaydı. Yuan dolar karşısında 6.1908 ile 9 Nisan'dan bu yana en değerli seviyesine ulaştı.