Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya'da ihracat Haziran ayında beklenmedik bir şekilde düştü ve bunun sonucu, dış ticaret açığı beklenenden yüksek çıktı. Bu durum, Nisan ayındaki satış vergisinin artırılmasının baskısı altında olan ekonomi üzerinde daha fazla yük oluşmasına neden oluyor.

Tokyo'da Maliye Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, ihracat geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2 azaldı. Bloomberg'in anketine katılan 29 ekonomistin tahminlerinin medyanına göre, ihracatın yüzde 1 artması bekleniyordu. İthalat ise yüzde 8.4 arttı. Bunun sonucu, 643 milyar yen çıkması beklenen dış ticaret açığı, 822.2 milyar yen (8.1 milyar dolar) seviyesinde gerçekleşti.

İhracat hacim olarak da yüzde 1.7 düştü ve bu durum, yenin dolar karşısında Başbakan Shinzo Abe'nin Aralık 2012'de iktidara gelmesinden bu yana yüzde 16 değer kaybetmesinin ihracatı destekleyemediğini işaret ediyor. İhracat değer olarak Mart 2008'deki zirvesinin yüzde 23 altına inerken, ABD'nin dış satımı aynı dönemde yüzde 25 arttı.

Tokyo'da Citigroup Inc. başekonomisti Kiichi Murashima, "İhracatın toparlanması temel olarak yapısal sebeplerden dolayı yavaş olacak, zira Japon şirketleri ürünlerini ülke dışında dış talep için üretiyor," dedi ve "Dış ticaret açığı, hem ihracat hem de ithalattaki küçük çaplı artışlarla birlikte, yıl sonuna kadar mevcut seviyelerde kalacak" şeklinde görüş bildirdi.

Japon hisse senetlerinin göstergesi Topix Endeksi, Tokyo saati ile 10:48'de, yüzde 0.3 yukarıda seyrediyordu ve yen dolar karşısında yüzde 0.1 zayıflayarak 101.57 seviyesine geldi.