Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya'nın dördüncü büyük ekonomisi Güney Kore, büyüme rakamlarının ikinci çeyrekte bir yıldan uzun bir sürenin en zayıf düzeyine gerilemesi üzerine ekonomiyi desteklemek için 11.7 trilyon won (11.4 milyar dolar) tutarında kalkınma planı açıkladı.

Güney Kore'de bugün yapılan açıklamaya göre Devlet Başkanı Park Geun Hye yönetimi, Nisan ayındaki vapur faciası sonrasında düşüş yaşayan tüketici harcamaları ile mücadele ederken, bu yılın bütçesinden fon dağıtımı yapacak ve hükümet tarafından işletilen programlardan nakit dağıtımını hızlandıracak. Devlet destekli bankalar kredilerini 26 trilyon won artıracak. Güney Kore Merkez Bankası ise küçük şirketler için ucuz kredi programını genişletti.

Küçük ve zayıf işletmeleri desteklemeye yönelik tedbirler, Nisan-Haziran döneminde Güney Kore ekonomisinin yüzde 0.6 ile beklentilerin altında genişlediğini gösteren veriden sadece birkaç saat sonra açıklandı. Büyümedeki yavaşlama, Park'ın büyük şirketlere bel bağlamaktansa küçük ve yenilikçi kuruluşları desteklemek şeklindeki uzun vadeli planı için ihtimalleri artırıyor.

Seul'de bulunan Citigroup Inc. ekonomistlerinden Chang Jae Chul, "Güney Kore'de hükümet ve merkez bankası zayıflayan güveni tersine çevirmekte kararlı" ifadelerini kullanırken, hükümetin ve merkez bankasının birlikte açıkladığı tedbirler ile faiz düşürülmesinin daha olası olduğunu sözlerine ekledi.