Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Uluslararası Para Fonu'na (IMF) göre ABD'de enflasyonun sessiz kalması ve 2014'teki yavaşlamanın işgücü piyasasındaki toparlanmayı sürdürmesi ile, Fed faiz oranlarını yatırımcıların beklediğinden daha uzun süre düşük tutma fırsatına sahip olabilir.

IMF, ilk çeyrekteki daralmayı gerekçe göstererek, geçtiğimiz yıl yüzde 1.9 büyüyen ABD ekonomisine yönelik büyüme tahminini, bu yıl için Haziran ayındaki yüzde 2'den yüzde 1.7'ye düşürdü. Fon 2015 için tahminini ise değiştirmeyerek, gerçekleşmesi durumunda 2005'ten bu yana en hızlı genişleme olabilecek yüzde 3 düzeyinde korudu.

IMF'in batı yarım küre birimi müdür yardımcısı Nigel Chalk, "İyi sayılabilecek büyüme görünümüne rağmen, ekonomide yüksek oranda durgunluk olduğu görüşündeyiz" ifadelerini kullandı.

ABD'de işsizlik oranı Ocak'ta yüzde 6.6 olarak kaydedilirken, kötü hava koşullarının ilk çeyrekte yüzde 2.9'luk bir daralma yaşanmasına neden olmasına rağmen, Haziran'da yüzde 6.1'e kadar geriledi. Raporda ayrıca, işsizlik oranı beklenenden daha zayıf bir işgücü piyasası ortaya koyuyorken, muazzam bir toparlanmanın yolda olduğu belirtildi.

Raporda, "Daha iyi bir büyüme beklentisi ile, ABD istikrarlı bir iş yaratımı görecektir fakat işsizlik oranının yavaşça gerilemesi bekleniyor" ifadeleri yer aldı.