Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(15:25'te güncellendi)

Tüm dünyada hisse senetleri, imalat sanayinin güçlendiğini gösteren veriler sonrası değer kazanırken, Rus rublesi Rusya'ya yaptırımların artırılacağı endişesi ile son üç günde ilk kez değer kaybetti. Hong Kong hisse senetleri, yuan ve sanayi metalleri, Çin'in imalat sanayi verisi sonrası değer kazandı.

MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi, New York saati ile 08:07'de, yüzde 0.1 yukarıda seyrediyordu. Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları yüzde 0.2 yükseldi. Ruble yüzde 0.3 zayıfladı. Hong Kong'da Hang Seng Endeksi yüzde 0.7 yükselişle Nisan 2011'den bu yana en yüksek kapanışını gerçekleştirirken, yuan yüzde 0.1 değer kazandı ve bakır yüzde 1.5 ralli yaptı. Altın yüzde 0.4 geriledi. Yeni Zelanda doları, merkez bankasının para birimindeki güçlenmenin "sebepsiz" olduğunu kaydetmesinin ardından, 9 ayın en hızlı düşüşünü gerçekleştirdi. Almanya tahvilleri değer kaybetti.

Bugün açıklanan veriler, Euro Bölgesi'nde imalat sanayi ve hizmet sektörlerinin bu ay genişlediğini gösterirken, Çin'de imalat sanayinin Temmuz ayında 18 ayın zirvesine çıktığını işaret etti. ABD'de bugün açıklanacak olan Haziran ayı birinci el konut satışları verisinin, Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, düşüş göstermesi bekleniyor. Bu veri Mayıs ayında 22 yılın en hızlı yükselişini göstermişti. ABD'de bugün kar açıklayacak önemli şirketler arasında Amazon.com Inc. ve Starbucks Corp. yer alıyor.

Londra'da Societe Generale SA Döviz strateji müdürü Alvin T. Tan, "Çin ve Avrupa'dan gelen iyi veriler, risk almaya yönelik havayı daha da destekledi," dedi ve "ABD kar sezonu, genel anlamda, beklenenden daha iyi geçiyor. Bu nedenle, hisse senedi piyasası yeni zirvelere çıkıyor" şeklinde görüş bildirdi.

Stoxx Europe 600 Endeksi son 2 gündeki % 1.5'lik yükselişin ve bir haftanın en yüksek seviyesinde kapanışın ardından bugün de yüzde 0.5'lik bir çıkış gerçekleştirdi. Endeks, 10 Haziran'daki altı yılın en yüksek seviyesinden yüzde 2 uzakta kapandı.

(15:25'te güncellendi)