Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Birliği (AB) diplomatları Perşembe günü bir araya gelerek, Rusya'ya karşı uygulanabilecek daha kapsamlı yaptırımları görüşecek. Yaptırımların arasında en büyük Rusya bankalarının ihrac ettiği tahvil ve hisse senetlerinin Avrupalılar tarafından alımının yasaklanmasının da olacağı belirtiliyor.

Financial Times'ın haberine göre, olası yaptırımların bulunduğu belge 10 sayfa uzunluğunda. Avrupa Komisyonu tarafından hazırlanarak AB başkentlerine ulaştırılan belgede, Rusya bankalarının Avrupa Borsalarında yeni şirket kote etmesinin engelleneceği ve bu sayede Rusya'nın Londra veya diğer AB borsalarını kullanarak Avrupalı olmayanlardan fon sağlamasının önüne geçileceği de yer alıyor.

Teklif metninde Rusya tahvil ihalelerine bir yasak öngörülmüyor. Metinde buna neden olarak da Kremlin'in AB tahvillerinin Ruslar tarafından alımını yasaklayarak karşılık vermesinden çekinilmesi gösteriliyor. AB'nin teklif ettiği yeni yaptırımlar, Rus devletinin yüzde 50 hissesi bulunan bütün bankaları hedef alması sebebiyle, ABD'nin kısa bir zaman önce uyguladığı yaptırımlardan daha kapsamlı olacak. ABD yaptırımları yalnızca Gazprombank ve VEB bankalarını içeriyordu.

Devlet elindeki finansal kurumlar, Rusya'daki bankacılık varlıklarının büyük bir çoğunluğuna sahip konumda. Yaptırımların yer aldığı belgede, geçen yıl Rusya devletine ait finans kurumlarının çıkardığı 15.8 milyar euroluk tahvillerin 7.5 milyar eurosunun AB piyasalarında işlem gördüğü belirtiliyor.

Belgede ''Önlemler, dünyanın herhangi bir yerinde Rusya devletinin sahip olduğu finans kurumları tarafından çıkarılan ve vadesi 90 günü aşan bono-tahvil, hisse senedi ve benzer finansal araçlarının AB vatandaşları tarafından alınmasının yasaklanmasını içerecek'' deniliyor.

Perşembe günkü toplantıda AB Dışişleri yetkilileri Rusya'ya karşı bu denli kapsamlı yaptırımları ilk kez görüşecek olsalar da, sermaye piyasalarına girişin yasaklanması olası gözükmediği haberde ifade edilen bir başka nokta. Rusya'ya karşı gündeme gelen bu tedbirlerin kabul edilmesi için oybirliğiyle karar alınması gerekiyor. Ancak bazı AB ülkelerinin bu denli kapsamlı yaptırımları kabul etmek konusunda isteksiz olduğu gelen haberler arasında.

Çarşamba günü AB başkentlerine gönderilen teklif metni, Brüksel'in Rusya ekonomisine sekte vuracak caydırıcı önlemler almak konusundaki kararlılığını ilk defa gözler önüne seriyor.

Belgede ayrıca ''Rusya'daki kamu bankalarının sermaye piyasalarına girişlerini kısıtlamak, Rus devleti yeterli yedek fon sağlamadığı sürece, bu bankaların fon maliyetlerini artıracak ve Rusya ekonomisini finanse etme kabiliyetlerini azaltacaktır. Yaptırımlar ayrıca piyasada bir belirsizlik ortamına yol açarak Rusya'daki iş dünyasının durumunu etkileyecek ve sermya çıkışlarını hızlandıracaktır'' denildi.

''Sermaye piyasalarını giriş, savunma, ikili kullanım malları ve hassas teknolojiler konularında öngörülen tebdir taslağı'' adı verilen belge ilk önce Yunan gazetesi To Vima'da yer almıştı.

Financial Times'ın ulaştığı metin ise Çarşamba günü AB üyelerine yollanan belgenin son hali.

Belgede sermaye piyasalarına giriş yasağının yanında düşünülen en sert yaptırımlardan biri olarak, ''hassas teknolojilerin'' ihracatına getirilecek kısıtlamalar var. Bu önlemler Rusya'nın kritik enerji sektörünün ihtiyaç duyduğu ürünleri de kapsayacak.