Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

(17:15'te güncellendi) 

Çin'de imalat sanayinin beklentileri aşması sonrasında gelişen piyasa hisse senetleri yükselişi 3. güne taşıdı. Türkiye hisseleri, merkez bankasının faiz oranlarının daha da düşürüleceği sinyali vermesi ile 14 ayın en yükseğine tırmandı.

İstanbul’daki hisse senetleri, yüzde 1 oranında değerlenirken, Erdem Başçı’nın para biriminin makul ölçüde değerlendiğini söylemesinin ardından lira yüzde 0.1 geriledi. Commercial International Bank Egypt SAE’nin çeyrek dönemlik karındaki artışın ardından değer kazanması öncülüğünde, EGX 30, 5 Haziran’dan bu yana en büyük ralliyi gerçekleştirdi. Ping An Insurance, yuanın dolar karşısında Nisan'dan bu yana en yükseğe ulaşması ile Hong Kong'ta işlem gören Çin hisselerinin yedi ayın zirvesine çıkmasına öncülük etti. Rusya hisseleri geriledi.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 0.2 yükselerek Londra saati ile 13:46'da 1,079.39 puan oldu. Çin'de imalat sanayi göstergesi, Temmuz ayında son 18 ayın en yüksek seviyesine çıktı ve hükümetin 2014 yılı için yüzde 7.5 civarında olan büyüme hedefinin tutturulabileceği beklentilerini güçlendird. Citigroup Inc.’in aralarında bulunduğu bankaların analistleri, Çin'in geçen hafta gayrısafi yurtiçi hasılanın ikinci çeyrekte geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7.5 arttığını açıklamasının ardından, 2014 yılı büyüme tahminlerini yükseltti.

Project Asia Research & Consulting Pte. yöneticilerinden Attila Vajdai, "Çin'in teşvikleri sonuç veriyor. Jeopolitik risklerin henüz fiyatlanmamış olması ile piyasalar hala oynaklığını sürdürüyor" dedi.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi bu yıl yüzde 7.7 yükselirken, yıllık bazda tahmini gelirlerin 11.2 katı işlem gördü. Aynı süreçte MSCI Dünya Endeksi yüzde 5.7 artış gösterirken, 15.1 kat değerleme kaydedildi.

(17:15'te güncellendi)