Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

IMF, 2014 küresel büyüme tahmini Çin ve ABD gibi ülkelerdeki ekonomik yavaşlamanın ardından yüzde 3.7’den yüzde 3.4’e düşürdü.

Uluslar arası Para Fonu (IMF), 2014 yılı için küresel büyüme görünümünü, ABD’den Çin’e ekonomik genişlemelerin zayıflaması ve askeri karışıklıkların petrol fiyatlarında yükselme riskini artırması ile aşağı çekti.

IMF tarafından yapılan açıklamada, dünya ekonomisinin 2014 yılında yüzde 3.4 oranında yükseliş kaydedeceği öngörüldü. IMF, Nisan ayında yüzde 3.6 artış öngörürken, bu oran geçtiğimiz yıl yüzde 3.2 idi. IMF, 2015 küresel büyüme tahmini yüzde 4 olarak belirlerken, Nisan ayı tahmini ise yüzde 3.9 seviyesindeydi.

IMF, “Küresel büyüme, gelişmiş ekonomilerdeki ivmelenmenin eksikliği göz önüne alındığında uzun süre zayıf kalmayı sürdürebilir. Para politikası, tüm önemli gelişmiş ekonomilerde uyumlu olmayı devam ettirmelidir” açıklaması yaptı.

IMF raporu, Nisan ayında artan jeopolitik risklerin dünyaya etkisini yansıtıyor. Orta Doğu’daki karışıklıklardan dolayı “petrol fiyatlarında keskin bir yükselme” görülme potansiyeli, riskler arasında yer alıyor.

IMF, gelişen piyasalardaki büyüme tahmini bu yıl için yüzde 4.6 olarak belirledi. Nisan ayında ise tahmini yüzde 4.9 oranındaydı.

IMF’in yaptığı açıklamaya göre, Çin ekonomisi, Nisan ayındaki yüzde 7.5 oranındaki tahminin altında kalarak, bu yıl yüzde 7.4 büyüme sağladı. IMF’e göre, dünyanın en büyük ikinci ekonomisinde büyüme 2015’te daha da yavaşlayarak yüzde 7.1 seviyesine gelecek.