Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Halkbank, yılın ikinci çeyreğinde kârını ilk üç aylık döneme göre yüzde 19,3 oranında arttırarak 632 milyon TL’ye yükseltti ve toplam kârını yılın ilk yarısında 1 milyar 163 milyon TL’ye ulaştırdı. 2013 yılsonuna göre toplam aktifleri yüzde 2,7 artışla 143,8 milyar TL’ye ulaşan Halkbank’ın toplam kredileri aynı dönemde yüzde 7,7 artışla 120,5 milyar TL’ye yükseldi. Bankanın toplam mevduatı ise 93,9 milyar TL oldu.

Dünya ekonomisindeki toparlanma sinyallerinin zaten daha iyi performans gösteren Türkiye ekonomisini de olumlu etkilediğini ve Türkiye’nin büyüme rakamlarının da bunun bir göstergesi olduğunu belirten Halkbank Genel Müdürü Ali Fuat Taşkesenlioğlu şunları söyledi:

“Türkiye’nin büyüme rakamları yılın ilk çeyreğinde beklentileri geride bıraktı. Bu performansın yıl sonuna kadar devam etmesi bekleniyor. Bu durum ekonomik gelişmeleri ve tabi ki bankacılık sektörünü de etkiliyor. Likidite koşullarındaki iyileşmeye bağlı olarak Merkez Bankası kısa vadeli faiz oranlarında indirime gitti. Bu trendin önümüzdeki dönemlerde de devam etmesini bekliyor ve bu sayede sektörün kâr marjlarında iyileşme yaşanacağına inanıyoruz. Halkbank olarak yılın geri kalanında da hedeflerimizle uyumlu sonuçlar elde etmeyi sürdüreceğiz.”

Küresel ekonomide yaşanan dalgalanmalara rağmen bilanço başarılarından ödün vermediklerini belirten Taşkesenlioğlu, “Son 5 yılda ortalama yüzde 20 oranında büyüyerek Türkiye’deki bankalar arasında en hızlı büyüyen banka olduk. Başarımızı bu yıl da sürdürmekten mutluluk duyuyoruz” dedi.

Halkbank, Haziran ayında 17 ülkeden 34 bankanın katıldığı konsorsiyumla sendikasyon kredisi protokolünü yeniledi. Banka, imzaladığı protokolle reel sektörün özellikle dış ticaret faaliyetlerinin finansmanı için 511,5 milyon Euro ve 112 milyon Dolar tutarında kaynak sağladı. Sendikasyon piyasasındaki varlıklarını 5 yıldır sürdürdüklerini belirten Taşkesenlioğlu, “Muhabir bankalarla ilişkilerimizi güçlendirmeye çok önem veriyoruz. Bu kapsamda yakın zamanda Asya’daki ilişkilerimizi geliştirmek amacıyla Singapur’da bir temsilcilik açacağız” dedi.

Halkbank’ın ticari kredileri yüzde 11.2 arttı

Halkbank’ın KOBİ kredilerinin de dâhil olduğu ticari kredileri Haziran sonu itibariyle yüzde 11,2 artışla 68,5 milyar TL’ye yükseldi.  Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve Kredi Garanti Fonu (KGF) ile KOBİ İhracat Seferberliği İşbirliği Protokolü’ne imza atan Halkbank, ihracatçı KOBİ’lerin nakit ve gayrinakit ihtiyaçlarını karşılamayı hedefliyor. 2023 hedefleri kapsamında ihracat artışına destek vermeyi çok önemsediklerini belirten Taşkesenlioğlu, “Halkbank olarak ihracata dayalı büyüme modelini destekliyor, KOBİ’lere hem danışmanlık ve eğitim hem de uygun finansal kaynak sağlıyoruz” dedi.