Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Türkiye'de dün 813 milyon 338 bin kilovatsaatlik elektrik tüketimiyle günlük bazda yeni bir rekor kırıldı.

Yurt genelinde yükselen sıcaklıklar elektrik tüketimini artırıyor. Sıcaklıklarla birlikte artan klima kullanımı, Güneydoğu Anadolu ve Akdeniz Bölgesindeki tarımsal sulamalar elektrik tüketimde zirve değerlerin kaydedilmesine yol açıyor.

Günlük elektrik tüketiminin Türkiye ortalamasının 3,2 katından fazla olduğu Güneydoğu Anadolu bölgesinde son bir haftadır sıcaklıklar da yılın en yüksek değerlerine ulaştı. Temmuz ayının ilk günlerinde günlük elektrik tüketiminin 70 milyon kilovatsaat olarak ölçüldüğü bölgede, son tüketim rakamının 80 milyon kilovatsaate yaklaştığı tahmin ediliyor.

TEİAŞ verilerinden derlenen bilgiye göre, 10 Temmuz'da elektrik tüketiminde 807 milyon 813 bin kilovatsaatle Cumhuriyet tarihinin rekoru kırılmış, 11 Temmuz'da da tüketim 812 milyon kilovatsaate çıkarak yeni rekor düzeyine ulaşmıştı.

Elektrik tüketimi, 23 Temmuz'da ise 813 milyon 338 bin kilovatsaate ulaşarak yeniden rekor kırdı. Rekor tüketimin 630 milyon kilovatsaatlik kısmı termik santrallerden, 141 milyon kilovatsaati hidrolik santrallerden, 20 milyon kilovatsaati ise rüzgar ve jeotermal enerji santrallerinden karşılandı. Tüketim talebinin karşılanması için 21 milyon kilovatsaatlik kısım da ithal edilmişti.

Meteoroloji Genel Müdürlüğünün verilerine göre sıcaklıkların 43-44 derecelere vardığı Şırnak, Mardin, Şanlıurfa, Gaziantep, Batman ve Diyarbakır'da sıcaklık değerleri ortalama olarak 40 derecenin üzerinde seyrediyor. Dünün en yüksek sıcaklığı 42 dereceyle Şırnak'ın Cizre ilçesinde kaydedilmişti.

AA