Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen piyasa exchange tradef fonlarına (ETF), diğer bir deyişle, Borsalarda işlem gören gelişen piyasa varlıklarını içeren fonlara ilgi yeniden artıyor.

Bu fonlara girişler, dün itibariyle, bu yıl için pozitife dönerek, 109 milyon dolara çıktı. Bu yılın ilk 2.5 aylık döneminde, Ukrayna, Arjantin ve Türkiye'deki finansal krizlerden dolayı, 13.9 milyar dolarlık çıkış gerçekleşmişti.

Şimdilerde, para yöneticileri, Hindistan, Endonezya ve potansiyel olarak Brezilya'daki yeni liderlerin ekonomik büyümeyi destekleyecek yönde adımlar atacağına ilişkin iyimserlikle birlikte, tekrar gelişen piyasa ETF'lerine giriyor. BlackRock Inc., gelişen piyasa ürünlerine bu yıl yaklaşık 2 milyar dolar ayırarak, bu konuda ilk sırayı aldı.

Bristol, İngiltere'de Hargreaves Lansdown Plc pasif yatırım yöneticisi Adam Laird, "Gelişen piyasaların popülaritesi son birkaç aydır artıyor," dedi ve "Genel ürünlere girişler görüyoruz, zira hiç kimse büyümenin yüzde 100  nerede olacağından emin değil, ancak gelişen ekonomilerin muhtemelen bunu göreceğini biliyorlar" şeklinde görüş bildirdi.

Ukrayna ve Orta Doğu'da anlaşmazlıklar yoğunlaşıyor, ancak gelişen piyasalarda yatırım yapan ABD merkezli ETF'lerde bu hafta, yüksek getirili varlıklara yönelik talebin artması ve Hindistan'da Nadendra Modi ve Endonezya'da Joko Widodo'nun büyümeyi destekleyeceği beklentileri ile, 645 milyon dolarlık giriş oldu. Sabit getirili ürünler bu yıl 1.4 milyar dolar çekerek, hisse senedi bazlı ürünlerdeki 1.2 milyar dolarlık çıkışı ve 79 milyon dolarlık Döviz fonlarındaki geri ödemeleri dengeledi.