Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Rusya merkez bankası politika faizini Ukrayna’da tansiyonun yükselmesiyle ve ekonomiyi sıkıştırmak için daha geniş yaptırımlar uygulanacağı endişesi ile beklenmedik şekilde, bu yıl 3. kez artırdı.

Moskova’da bulunan Rusya merkez bankası, web sitesinden yayınlanan bilgiye göre, 1 hafta vadeli repo ihale oranını yüzde 7.5 oranından yüzde 8’e yükseltti. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin hiçbiri yükseliş tahmininde bulunmadı, 23’ünden 22’si faiz oranında hiçbir değişiklik öngörmezken, bir ekonomist 25 baz puanlık düşüş tahmininde bulundu.

Rusya, Soğuk Savaş’ın bitiminden bu yana ABD ve müttefikleriyle en kötü politik krizini yaşıyor. Rusya merkez Bankası, faiz oranlarını artırarak enflasyon beklentilerini yatıştırmaya ve yatırımcılar Rusya Başkanı Putin’in Ukrayna’yla ilgili yansımalarından tedirgin olurken, sermayenin ülkeyi terk etmesini engellemeye çalışıyor.

Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamada, “Enflasyon riskleri, şiddetlenen jeopolitik tansiyonun ruble üzerindeki etkisinin de içinde bulunduğu birtakım faktörlerin kombinasyonu ile yükseldi. Gösterge endeks, yüksek enflasyon riskleri devam ederse  yükselmeyi sürdürecek” ifadeleri kullanıldı.