Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişmekte olan piyasa hisseleri, yatırımcının Rusya'ya yeni yaptırım riskini değerlendirmesiyle 18 ayın yükseğinden geriledi. Ruble, Rusya Merkez Bankası'nın (MB) politika faizini beklenmedik bir şekilde bu yıl 3. kez artırmasının ardından değer kaybetti.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 0.2 düşüşle Londra saati ile 12:12'de 1,079.08 olarak 3 günlük yükselişini sonlandırdı. Rusya hisseleri, Moody's ve Fitch Ratings'in ülkenin kredi notunu yeniden değerlendirmeleri sonrasında, 4 gündür ilk kez değer kaybetti. Ruble ise dolar karşısında 2 gün üst üste geriledi. TPK Holding Co, teknoloji hisselerini aşağı çekti.

Gelişen ülke hisseleri bu hafta tahminlerin üstünde gelen Çin imalat verisi ile yüzde 1.4 yükseldi. Rusya MB, Ukrayna krizinin derinleşmesi ve daha kapsamlı yaptırımların yolda olduğu söylentileri karşısında bir hafta vadeli repo ihale oranını artırdı. Avrupa Komisyonu'nun hazırlayarak Avrupa Birliği ülkelerine sunduğu taslakta, Rus kamu bankalarının ihrac ettiği tahvil ve hisselerin Avrupalılar tarafından alımının yasaklanması teklif ediliyor.

Blackfriars Asset Management gelişen piyasa hisse senetleri sorumlusu Tony Hann ''Yeni yaptırım tedirginliği traderları pozisyonları bu hafta öncesi elden çıkarmaya itiyor'' dedi.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi bu yıl yüzde 7.6 yükselirken, yıllık bazda tahmini gelirlerin 11.2 katı işlem gördü. Aynı süreçte MSCI Dünya Endeksi yüzde 5.7 artış gösterirken, 15.1 kat değerleme kaydedildi.