Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

İmalat sanayi genelinde kapasite kullanımı, Temmuz ayında geçen yılın aynı ayına göre 0,6 puan azalarak yüzde 74,9 seviyesinde gerçekleşti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından düzenlenen ve Temmuz ayında imalat sanayinde faaliyet gösteren 2 bin 226 işyerinin katılımıyla gerçekleştirilen imalat sanayi kapasite kullanım oranı çalışması sonuçları açıklandı.

Buna göre, 2014 yılı temmuz ayında imalat sanayi genelinde kapasite kullanımı, geçen yılın aynı ayına göre 06 puan azalarak yüzde 74,9 oldu. İmalat sanayi genelinde mevsimsel etkilerden arındırılmış kapasite kullanımı ise bir önceki aya göre 0,4 puan gerileyerek yüzde 74,3 seviyesine düştü.

Mal gruplarına göre kapasite kullanım oranları değerlendirildiğinde, bir önceki yılın aynı ayına göre dayanıksız tüketim malları, dayanıklı tüketim malları ile gıda ve içeceklerde artış görülürken, yatırım malları ve ara mallarda ise azalış yaşandı.

Aynı dönemde kapasite kullanımı, dayanıklı tüketim mallarında 0,2 puanlık artışla yüzde 72,9, dayanıksız tüketim mallarında 1 puanlık artışla yüzde 73,2, tüketim mallarında 0,8 puanlık yükselişle yüzde 73,7 ve gıda ve yiyeceklerde 0,1 puanlık artışla yüzde 70,8 olarak gerçekleşti.

Kapasite kullanımı temmuz ayında yatırım mallarında 2,8 puanlık düşüşle yüzde 72,7 ve ara mallarında 0,4 puanlık gerilemeyle yüzde 77,1 oldu.

Temmuz ayında ikili sektörlere göre en yüksek kapasite kullanımı yüzde 86,7 ile bilgisayarların, elektronik ve optik ürünlerin imalatı sektöründe gerçekleşti. Bunu yüzde 80,1 ile tekstil ürünleri imalatı sektörü takip etti. Kapasite kullanımı en düşük alanların başında ise yüzde 54,1 ile "diğer imalatlar" geldi.

AA