Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

-Privy Council, Çukurova ve Alfa Group anlaşmasını onayladı

Privy Council, Çukurova ve Alfa Group, Turkcell hisselerinin geri alınması finansmanında anlaştığını onayladı. Çukurova, Turkcell hisselerini geri almak için finansmanı Yıldız Holding'ten sağlamadı ve Çukurova'nın hisse geri alımı için finansman sağladığı firma açıklanmadı. İngiliz Yüksek Mahkemesi Privy Council'den yapılan açıklamada, tarafların 1.6 milyar dolarlık ödemenin gerçekleştirilmesi için uzlaştığı bildirildi.

-Başçı: Net ihracat büyümeye olumlu katkı yapıyor

Başçı'nın Bugün Türkiye İhracatçılar Meclisi Yönetim Kurulu'nda gerçekleştirdiği sunum Banka'nın internet sitesinde yayımlandı.

Türkiye'nin dünya ihracatı içindeki payı arttığını belirten Başçı, net ihracat büyümeye ve dengelenmeye olumlu katkı yaptığını söyledi.

-Dış açık beklenenden yüksek çıktı

Türkiye'nin dış ticaret açığı, Haziran ayında beklentinin üzerinde gerçekleşti.

Türkiye'nin ihracatı haziranda, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4,2 artarak 12 milyar 923 milyon dolara ulaştı.

-ABD'de dayanıklı tüketim malı siparişleri arttı

ABD'de dayanıklı tüketim malı siparişleri Haziran'da beklentinin üzerinde artış gösterdi.

ABD'de dayanıklı tüketim malı siparişleri yüzde 0.7 artış gösterdi. Hava taşıtları hariç askeri olmayan yatırım ürünleri siparişleri yüzde 1.4 artarken, Mayıs ayı verisi yüzde 0.7 artıştan yüzde 1.2 düşüşe revize edildi.

-Rusya'dan sürpriz faiz artırımı

Rusya merkez bankası politika faizini Ukrayna’da gerginliğin tırmanmasıyla ve yeni yaptırımlar uygulanacağı endişesi ile beklenmedik şekilde, bu yıl 3. kez yükseltti .

Moskova’da bulunan Rusya merkez bankası, web sitesinden yayınlanan bilgiye göre, 1 hafta vadeli repo ihale oranını yüzde 7.5 oranından yüzde 8’e yükseltti. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin hiçbiri yükseliş tahmininde bulunmadı, 23’ünden 22’si faiz oranında hiçbir değişiklik öngörmezken, bir ekonomist 25 baz puanlık düşüş tahmininde bulundu.

-Espirito Santo Financial Group da korunma için başvurdu

Espirito Santo Financial Group SA, borçlarının tamamını ödeyememesi nedeniyle Lüksemburg kanunları altında kreditörlerden korunma talep etti.

Espirito Santo Financial Group'un (ESFG), senet programları ve kendi borç yükümlülükleriyle bağlantılı zorunluluklarını yerine getiremediği sonucuna varılması sonrasında başvuruda bulunduğu bildirildi.

-ABD hisseleri "bilançolar" ile geriliyor

ABD hisseleri, Amazon.com Inc ve Visa Inc. gibi şirketlerin beklentinin altında gelir açıklaması ile geriliyor.

S&P 500 yüzde 0.4 gerileyerek New York saati ile 12:23'te 1,979.20 puan oldu. Dow Jones Industrial Average endeksi, ise 126.73 puan veya yüzde 0.7 düşüşle 16,957.07 puanda. S&P 500’de bulunan tüm hisselerin işlem hacmi 30 günlük ortalamanın yüzde 6.2 aşağısında seyrediyor.

-Avrupa hisseleri haftayı düşüşle tamamladı

Avrupa hisseleri, şirketlerin kar açıklamalarının tahminlerin altında kalması ile 1 hafta içindeki en büyük düşüşü yaşayarak işlemlerin son yarım saatinde kayıpları artırdı.

Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.7 gerileyerek Londra’da 341.95 puan ile haftayı tamamladı. Endeks, Danske Bank A/S ve Actelion Ltd. gibi şirketlerin yıllık gelir tahminlerini artırmasıyla bu hafta yüzde 0.7 yükseldi.

-Gelişen piyasalar, 18 ayın yükseğinden geriliyor

Gelişen piyasalar, yatırımcının Rusya'ya yeni yaptırım riskini değerlendirmesiyle 18 ayın yükseğinden geriliyor.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 0.2 düşüşle Londra saati ile 12:12'de 1,079.08 olarak 3 günlük yükselişini sonlandırdı. Rusya hisseleri, Moody's ve Fitch Ratings'in ülkenin kredi notunu yeniden değerlendirmeleri sonrasında, 4 gündür ilk kez değer kaybetti. Ruble ise dolar karşısında 2 gün üst üste geriledi. TPK Holding Co, teknoloji hisselerini aşağı çekti.