Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya hisseleri, Fed’in para politikası kararını açıklaması öncesinde, gösterge endeksin 6. yılın en yüksek seviyesine tırmanası ile yükselişi 4. güne taşıyor. ABD ve Avrupa Birliği, Rusya’ya yönelik yaptırımlarını güçlendirdi.

Honda Motor Co., kar tahmini 7 yılın en yüksek seviyesine çıkarmasının ardından Tokyo’da yüzde 3.1 yükselirken, Oversea-Chinese Banking Corp. yüzde 1.7 değer kazandı. Hyundai Heavy Industries Co., Güney Kore’nin en büyük gemi üreticisinin ikinci çeyrek için beklentilerin üzerinde kayıp açıklamasının ardından yüzde 9.5 düştü.  

MSCI Asya Pasifik Endeksi, yüzde 0.4 artarak Hong Kong saati ile 14:26’da 150.04 puana geldi. Endeksteki 10 sanayi grubundan 9’u yükseliş sağladı. Endeks, dün Haziran’da 2008’den bu yana en yüksek seviyedeki kapanışı yaptı ve bu ay yüzde 2.6 artış gösterdi.  Nissan Motor Co. ve Fanuc Corp. gibi şirketlerin beklentilerin üzerinde kar açıklamaları ve Çin sanayi üretimi endeksindeki yükseliş, Asya’nın en büyük ekonomisinin toparlanmaya başladığına işaret etti.

Fed politika yapıcılarının bugün sona erecek olan iki günlük toplantında, teşvik programını altıncı kez daraltmaları ve faiz oranlarının artış tarihi ile ilgili müzakere yapmaları bekleniyor. ABD’nin Rusya’ya uyguladığı yaptırımlar üç bankayı ve devlete ait bir gemi inşa şirketini kapsayacak şekilde ve Avrupa’nın da benzer tutum sergilemesinin ardından genişletildi. JPMorgan Chase & Co., Çin hisseleri için tavsiyesini, Hang Seng China Enterprises Endeksi’nin 28 Temmuz’da boğa piyasasına girmesinin ardından ‘tut’tan ‘al’a yükseltti.

Singapur merkezli Bank Julius Baer & Co. Asya araştırmaları müdürü Mark Matthews, “Piyasadaki ralli sürdürülebilir görünüyor. Piyasa için en önemli risk faktörleri jeopolitik olanlar ve ABD’nin faiz artırım yönü. Fed büyük olasılıkla Eylül 2015’te faiz artırımını gerçekleştirecek. Ancak öyle küçük bir oranda olacak ki piyasaya etkisi çok az olacak” dedi.