Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(19:50'de güncellendi)

Avrupa hisseleri, Schneider Electric SE ve Holcim Ltd gibi şirketlerin beklentilerin atında kalan kar açıklamalarıyla beklentilerin üzerinde gelen ABD büyüme verisini gölgede bırakarak günü düşüşle tamamladı. ABD ve Avrupa, Rusya’nın Ukrayna’da yaşanan gerilimlerdeki rolüyle ilgili olarak Rusya’ya yönelik yeni yaptırımlar uygulama karar aldı.

Schneider, ilk yarı için karının analist tahminlerinin altında kalmasıyla iki yıldan uzun bir sürenin en büyük değer kaybını kaydetti. Çimento üreticisi Holcim, gelişen piyasa para birimlerinin zayıf olması nedeniyle beklentilerin altında kar açıklamasının ardından Kasım 2011’den bu yana en sert düşüşü yaşadı. Barclays, karının tahminleri aşması ile yüzde 4.2 değerlendi.. PSA Peugeot Citroen, 2011’den bu yana ilk yarıyıllık karını açıklamasının ardından 5 ayın en dik yükselişini gösterdi.

Stoxx Europe 600 Endeksi, yüzde 0.5 düşerek Londra’da 340.44 puan ile kapanış yaptı. Endeks, dün Ferrovial SA ve Next Plc gibi şirketlerin öngörülerin üzerindeki karları ile yüzde 0.3 yükseliş sağlamıştı. Stoxx 600, Avrupa Birliği’nin Rusya’ya yönelik yeni yaptırımlar uygulama kararı almasıyla dün işlemlerin son yarın saatinde kazançlarını azalttı. Rusya’ya uygulanacak yaptırımlar, bankacılık finansmanına erişimin kısıtlanması, petrol sanayini modernize edecek ekipman ve donamın durdurulmasını içeriyor.

Zürih’te bulunan LGT Schweiz AG kıdemli piyasa analistlerinden Alessandro Fezzi, “Farklı şirket kar açıklamalaıyla karşılaştık. Avrupa ve İsviçre şirketleri, para birimlerinin olumsuz etkileriyle baş etmek zorundalar. Rusya’ya yönelik yaptırımların sıkılaştırılması güvene zarar veriyor. Rusya, zaten sonuçlar konusunda uyarıldı. Bu çatışmanın hemen sona ermeyeceği kanaatindeyim ve dolayısıyla, piyasa güveni üzerinde bir süre etki edecektir” dedi.

Avrupa hisseleri, ABD ekonomisinin ikinci çeyrekte beklentilerin üzerinde toparlandığını gösteren verinin ardından kısa bir süre için kayıplarını azalttı. ABD ekonomisi ikinci çeyrekte, yüzde 3'lük beklentileri aşarak yüzde 4 oranında büyüdü. Bir önceki çeyrekte yüzde 2.9 olarak açıklanan küçülme oranı ise yüzde 2.1'e revize edildi.

(19:50'de güncellendi)